Egy új algoritmus jobban jósolja meg az egyéni preferenciákat az eddigieknél

Tudósok együttműködése új szűrő modellt fejlesztett ki, egy bővíthető algoritmus használatával, ami képes az eddigieknél sokkal jobban felmérni az egyén preferenciáit. Az új megközelítés azon az elven alapul, hogy mind az egyéneket mind pedig a tárgyakat csoportokba rendezik és a személyek preferenciáját egy adott tárgy iránt, ezek a csoportjaik határozzák meg.

Az új eszköz lehetővé teszi minden egyénnek és tárgynak, hogy egyszerre több csoportba is tartozzon, és az eddigi népszerű megoldásokkal szembe nem feltételezi nyíltan vagy burkoltan, hogy egy csoport tagjai egy bizonyos csoportból származó tárgyakat preferálják. Az új algoritmus előre tudja jelezni a csoportok közötti átfedést és preferenciát, mivel meg tudja határozni az egyének preferenciáját a rendelkezésre álló nagy adathalmazból, így sokkal nagyobb pontosságot érve el, mint a most használt algoritmusok.

Az algoritmusok általában nem valósszerű modelleken alapulnak. Általában az embereket a preferenciájuk alapján rakják csoportba és a csoport viselkedéséből igyekeznek következtetéseket levonni. Ebből adódóan az előre jelzések is a csoport általános preferenciáját tükrözik –sőt még erősítik is azt -, de az egyéni szinten nem képesek következtetni mivel az egyének közötti különbséget nem veszik figyelembe. Ezek a modellek ezért képtelenek a teljes népesség viselkedését reprodukálni.

Az új megközelítés egy sokkal kifinomultabb modellt vesz alapul, ami jobban tükrözi, hogy az emberek hogy is viselkednek valójában. A létező modellekhez képest sokkal rugalmasabb és akár egy egész népesség viselkedési mintáját reprodukálhatja. Már korábban is látható volt, hogy ez a modell mennyivel jobb becsléseket készít, de eddig túl lassú volt, hogy nagyobb adathalmazokra is használható legyen. Az Egyesült Államokban megjelenő Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelenő cikkben az URV kutatói megtalálták a megoldást a problémára és olyan modellel álltak elő, ami mind gyorsabban mind pedig jobban reflektál az emberek döntéshozatalára.

Forrás: phys.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.