Kategóriák Tech

Egy új algoritmus megakadályozhatja az áramlopást

A világon több országban nagy problémát jelent az áramlopás, azonban egy új, több millió brazíliai háztartáson tesztelt mesterséges intelligenciát használó algoritmus, nagy reményeket mutat a csökkentésében és előrejelzi a területek várt fogyasztását is.

“Az, hogy kik a brazíliai áramlopások felelősei, az nem mindig egyértelmű és a mérőberendezések, a megbabrált kábelek vizsgálata nem veszélytelen munka,” mondta Adrian Grilli, a Joint Radio Company-től, ami a világ több energia szolgáltatójának a telekommunikációját végzi.

Az áram lopás nem csak Brazíliára jellemző, a világon több olyan ország is van, ahol az áram 40%-át olyan felhasználók szipolyozzák el, akiknek órái manipuláltak. Az Egyesült Királyságban például ezek a módosítások évente 440 millió fontos veszteséget okoznak.

“Többségben csalásról van szó,” mondta Patrick Glauner, a Luxembourg Egyetemről.

Azonban ennek nemsokára véget vethet egy adatelemző algoritmus. Glauner és csapata összesen 3,6 millió brazil háztartás energiafogyasztási adatai vizsgálta meg egy 5 éves időtartam alatt. A tudósok különösen a havi 200 millió, a hivatásos óraleolvasók által rögzített adatokra fókuszáltak.

Ezt követően kifejlesztettek egy algoritmust, ami képes felismerni, amikor egy ingatlan energiafelhasználása gyanúsan alacsony. Mivel a kutatóknak rendelkezésére álltak korábbi adatok is így azokon tesztelhették a mesterséges intelligencia teljesítményét. Igazolták, hogy képes felismerni a lehetséges csalások vagy hibás mérőberendezések eseteit.

Ennek köszönhetően a szolgáltatók a gyanús esetekre fókuszálhatják vizsgálataikat, ezzel pénzt és időt spórolva meg. Brazíliában még az is súlyosbítja a helyzetet, hogy bizonyos helyekre, a kábelek potenciális sérülései miatt nem küldhetnek csak külön képesítéssel rendelkező embereket.

A rendszer az esetek 65%-ában képes volt azonosítani a problémás eseteket, ami a tudósok szerint messze meghaladja a jelenleg használt eszközök teljesítményét. A tanulmányban is résztvevő CHOICE Technologies energetikai szolgáltatónál már tervben van a technológia bevezetése a Latin Amerikai területekre.

Annak ellenére, hogy az áramlopás nem annyira gyakori a fejlett országokban, viszont a brit energia cégek eléggé aggódnak amiatt, hogy adataikat megosszák a lehetséges csalások eseteinek felderítéséhez.

“Érdekes, hogy ez a szoftver képes, legalábbis elméletben megmondani, hogy hasonló építésű épületeket közül, egy 10%-al kevesebbet fogyasztó, lopja e az áramot,” mondta Paul Ruyssevelt, a University College London Energia Intézetétől.

Azonban mások szerint gyakran előfordul, hogy egymás mellet lévő azonos építésű házak energiafogyasztása merőben eltérő, ami hamis riasztásokhoz vezethet, viszont segíthet a hibás számlázás elkerülésében.

“Más anomáliák is lehetnek – a mérőműszerek meghibásodása vagy számlázási hibák,” mondta Glauner.

Az algoritmus felhasználása a mérőórák hibáinak és a helytelen számlázások megtalálásában is segíthet, ami mind a szolgáltatóknak, mind pedig a fogyasztóknak előnyös lehet.

Forrás: arxiv.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A…

2019-11-08

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen's University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom