Egy új algoritmus megakadályozhatja az áramlopást

A világon több országban nagy problémát jelent az áramlopás, azonban egy új, több millió brazíliai háztartáson tesztelt mesterséges intelligenciát használó algoritmus, nagy reményeket mutat a csökkentésében és előrejelzi a területek várt fogyasztását is.

“Az, hogy kik a brazíliai áramlopások felelősei, az nem mindig egyértelmű és a mérőberendezések, a megbabrált kábelek vizsgálata nem veszélytelen munka,” mondta Adrian Grilli, a Joint Radio Company-től, ami a világ több energia szolgáltatójának a telekommunikációját végzi.

Az áram lopás nem csak Brazíliára jellemző, a világon több olyan ország is van, ahol az áram 40%-át olyan felhasználók szipolyozzák el, akiknek órái manipuláltak. Az Egyesült Királyságban például ezek a módosítások évente 440 millió fontos veszteséget okoznak.

“Többségben csalásról van szó,” mondta Patrick Glauner, a Luxembourg Egyetemről.

Azonban ennek nemsokára véget vethet egy adatelemző algoritmus. Glauner és csapata összesen 3,6 millió brazil háztartás energiafogyasztási adatai vizsgálta meg egy 5 éves időtartam alatt. A tudósok különösen a havi 200 millió, a hivatásos óraleolvasók által rögzített adatokra fókuszáltak.

Ezt követően kifejlesztettek egy algoritmust, ami képes felismerni, amikor egy ingatlan energiafelhasználása gyanúsan alacsony. Mivel a kutatóknak rendelkezésére álltak korábbi adatok is így azokon tesztelhették a mesterséges intelligencia teljesítményét. Igazolták, hogy képes felismerni a lehetséges csalások vagy hibás mérőberendezések eseteit.

Ennek köszönhetően a szolgáltatók a gyanús esetekre fókuszálhatják vizsgálataikat, ezzel pénzt és időt spórolva meg. Brazíliában még az is súlyosbítja a helyzetet, hogy bizonyos helyekre, a kábelek potenciális sérülései miatt nem küldhetnek csak külön képesítéssel rendelkező embereket.

A rendszer az esetek 65%-ában képes volt azonosítani a problémás eseteket, ami a tudósok szerint messze meghaladja a jelenleg használt eszközök teljesítményét. A tanulmányban is résztvevő CHOICE Technologies energetikai szolgáltatónál már tervben van a technológia bevezetése a Latin Amerikai területekre.

Annak ellenére, hogy az áramlopás nem annyira gyakori a fejlett országokban, viszont a brit energia cégek eléggé aggódnak amiatt, hogy adataikat megosszák a lehetséges csalások eseteinek felderítéséhez.

“Érdekes, hogy ez a szoftver képes, legalábbis elméletben megmondani, hogy hasonló építésű épületeket közül, egy 10%-al kevesebbet fogyasztó, lopja e az áramot,” mondta Paul Ruyssevelt, a University College London Energia Intézetétől.

Azonban mások szerint gyakran előfordul, hogy egymás mellet lévő azonos építésű házak energiafogyasztása merőben eltérő, ami hamis riasztásokhoz vezethet, viszont segíthet a hibás számlázás elkerülésében.

“Más anomáliák is lehetnek – a mérőműszerek meghibásodása vagy számlázási hibák,” mondta Glauner.

Az algoritmus felhasználása a mérőórák hibáinak és a helytelen számlázások megtalálásában is segíthet, ami mind a szolgáltatóknak, mind pedig a fogyasztóknak előnyös lehet.

Forrás: arxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.