Kategóriék Fizika

Egy új anyag képes a fényt, hőt és a mozgást is elektromossággá alakítani

Az Oulu Egyetem tudósai egy új anyagot fedeztek fel, ami képes a különböző energiafajtákat elektromos árammá alakítani. Az anyag a perovszkit kristályok családjába tartozik, amik ehhez hasonló tulajdonságaikról váltak híressé.

KBNNO kémiai formulájú anyag, hőt, látható fényt és a nyomásváltozást is elektromos árammá tud alakítani. Mint a többi perovszkit kristály, a KBNNO is ferroelektromos, és amikor fizikai behatás éri, az anyagban lévő dipólusok elmozdulnak, aminek révén elektromos áram jön létre.

A kutatást az Applied Physics Letters folyóiratban publikálták és egy korábbi tanulmányra épül, ahol már bebizonyították, hogy a KBNNO több mint száz fokkal fagypont alatt képes volt a látható fényt, elektromossággá alakítani.

Az új kutatást viszont már szobahőmérsékleten végezték, és a csapat ismét a KBNNO, fényt árammá alakító képességét vette górcső alá. Megvizsgálták azt is, hogy az anyag hogyan reagál a változó nyomásra és hőmérsékletre. Ez volt az első eset, hogy ezeket a tulajdonságokat együtt vizsgálták volna.

Az adatok azt mutatják, hogy az anyag ezeknek a változásoknak az összes fajtáját képes felhasználni, viszont nem olyan jól mint a jobban specializáltabb kristályok.

“Lehetséges hogy ezeket a tulajdonságokat be tudjuk hangolni a maximális értékig” mondta Yang Bai a tanulmány vezető szerzője.

Az ilyen fajta anyagoknak rengeteg felhasználási területe van az iparban is, például, hogy a készülékeket a környezeti hatások felhasználásával lássuk el elektromossággal.

Ez előre fogja hajtani az IoT és az okos városok fejlődését, mert az energiaigényes szenzorok és készülékek könnyen fenntarthatóvá válnak,” tette hozzá Bai.

A kutatók jövő évre tervezik a prototípus elkészítését, és ha sikerül megtalálniuk a megfelelő kristályokat, akkor a technológia hamarosan piacra kerülhet.

Forrás: iflscience.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A san francisco-i öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült egy általuk fejlesztett berendezéssel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani olyan tárgyakat, amelyek az általuk fejlesztett nanoméretű mintázattal rendelkezett.…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoztak; például élelem…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.