Egy új anyag képes a fényt, hőt és a mozgást is elektromossággá alakítani

Az Oulu Egyetem tudósai egy új anyagot fedeztek fel, ami képes a különböző energiafajtákat elektromos árammá alakítani. Az anyag a perovszkit kristályok családjába tartozik, amik ehhez hasonló tulajdonságaikról váltak híressé.

KBNNO kémiai formulájú anyag, hőt, látható fényt és a nyomásváltozást is elektromos árammá tud alakítani. Mint a többi perovszkit kristály, a KBNNO is ferroelektromosés amikor fizikai behatás éri, az anyagban lévő dipólusok elmozdulnak, aminek révén elektromos áram jön létre.

A kutatást az Applied Physics Letters folyóiratban publikálták és egy korábbi tanulmányra épül, ahol már bebizonyították, hogy a KBNNO több mint száz fokkal fagypont alatt képes volt a látható fényt, elektromossággá alakítani.

Az új kutatást viszont már szobahőmérsékleten végezték, és a csapat ismét a KBNNO, fényt árammá alakító képességét vette górcső alá. Megvizsgálták azt is, hogy az anyag hogyan reagál a változó nyomásra és hőmérsékletre. Ez volt az első eset, hogy ezeket a tulajdonságokat együtt vizsgálták volna.

Az adatok azt mutatják, hogy az anyag ezeknek a változásoknak az összes fajtáját képes felhasználni, viszont nem olyan jól mint a jobban specializáltabb kristályok.

“Lehetséges hogy ezeket a tulajdonságokat be tudjuk hangolni a maximális értékig” mondta Yang Bai a tanulmány vezető szerzője.

Az ilyen fajta anyagoknak rengeteg felhasználási területe van az iparban is, például, hogy a készülékeket a környezeti hatások felhasználásával lássuk el elektromossággal.

Ez előre fogja hajtani az IoT és az okos városok fejlődését, mert az energiaigényes szenzorok és készülékek könnyen fenntarthatóvá válnak,” tette hozzá Bai.

A kutatók jövő évre tervezik a prototípus elkészítését, és ha sikerül megtalálniuk a megfelelő kristályokat, akkor a technológia hamarosan piacra kerülhet.

Forrás: iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.