Kategóriák Tech

Egy új anyagból készült kijelző képes összeállni, hogyha eltörik

A legtöbbünknek már szembe kellet nézni a ténnyel, hogy eltört a telefonunk kijelzője, szerencsére egy a japán kutatók új fejlesztésének köszönhetően a betört kijelzők kora leáldozóban van. A kutatók által kifejlesztett önjavító üveg nyomás segítségével képes ismét összeállni.

Az önjavító polimert a Tokyo Egyetem kutatói eredetileg egy véletlen során fedezték fel, amikor épp egy új ragasztón dolgoztak. A kutatás alatt a csapat egyik tagja észrevette, hogy az általa vizsgált anyag képes szoba hőmérsékleten 30 másodperc alatt megfelelően összenyomva összeállni a korábban levágott darabkáival.

Megkérdőjelezve az általa látottakat Yu Yanagisawa, az egyetem kémia és biotechnológia karáról, több vizsgálattal is igazolta, hogy az öngyógyuló üveg tényleg működik.

A csapat szerint az üveg viselkedése a könnyű ‘poliéter-tiokarbamid’-nak köszönhető, ami a tiokarbamidoknak köszönhetően megnöveli az anyag képességét hidrogén kötések kialakítására, amikor az eltörik vagy elvágják.

Nem ez az első eset, hogy öngyógyuló anyagot fedeztek volna fel, azonban az új polimer szerkezetileg robusztus – mint az üveg – és képes az öngyógyításra – ami eddig két egymást kizáró tulajdonság volt az ilyen anyagoknál.

Ami szintén egyedivé teszi az új anyagot, hogy az önjavítása már szobahőmérsékleten is lehetséges, szemben más ilyen anyagokkal, amiknek általában jelentős melegítésre van szükségük, hogy ismét összeálljanak és mindezt lényegesen gyorsabban is teszi mint a korábban felfedezett anyagok.

Az egyik ilyen korábbi megoldásnál – amire sokan úgy tekintettek, hogy egyszer majd átveheti a mobil kijelzők üvegének szerepét – az önjavításhoz egy teljes napra volt szükség.

Egy másik lehetséges felhasználási területe az önjavító anyagoknak a gyógyászat, ahol ezeket az anyagokat egy nap a csontok és a szövetek megerősítésére használhatják majd.

Addig is ez a véletlen felfedezés nem csak a pénztárcánkat segíti úgy, hogy megspóralhatjuk a kijelzők cseréjét, hanem a környezetnek is hasznos, csökkentve az általunk kidobott elektronikai berendezések mennyiségét.

“Remélem hogy az öngyógyuló üveg új környezetbarát anyag lesz, amit ha eltörünk elkerülhetjük a kidobását,” mondta Yanagisawa.

Forrás: science.sciencemag.org

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.