Egy új berendezés elérhetővé teheti az emlékek átültetését

Teljes visszaemlékezés

Az emlékek a leghalványabb, legmegfoghatatlanabb elemei a neurofiziológiának – valahogy a törékeny szinapszisok jelei és a neuronok aktíválódásai hozzák létre a dolgokat, amikre emlékszünk. Ezeknek az emlékeknek az összessége alkot minket és nélkülük megszűnnénk létezni.

Szóval fölösleges is mondani, hogy hatalmas elismerést jelentene egy olyan felfedezés, amivel hatékonyan lehetne küzdeni az emlékezet elvesztése ellen. Ezeknek a módszereknek a legnagyobb része fiziológiai és biológiai, mégis van néhány tudós, köztük Theodore Berger a Dél Kalifornia Egyetemről, akik egyre inkább a technológiai megoldások felé fordulnak. Ha ezek az eljárások közül bármelyik sikeresen megvalósul, az akár tökéletes visszaemlékezési képességhez juttathatja az alanyt.

Berger, orvosbiológiai mérnökként, egy implantátumot tervezett amit „mesterséges hippokampusz”-nak hívhatunk. A hippokampusz az agynak azon része, ami a rövid-távú emlékek hosszú-távú emlékekké alakításáért felelős. Röviden, ez egy olyan neurológiai rendszer, ami átalakítja a nevét és az arcát egy személynek, akivel egy összejövetelen találkoztunk, úgy hogy évekkel később is emlékezzünk rájuk.

Bergernek a készülék ötletét, olyan állatkísérletek inspirálták, amiknél a hippokampusz működését és az emlékek létrejöttét vizsgálták. Berger észrevette, a hippokampusz bizonyos módokon aktiválódik, és egy olyan mintában ad jeleket, amiket ő csak „hely-idő kód”-nak hív.  Ahogyan ezek a jelek átterjednek a hippokampuszon, ez a hely-idő kód határozza meg a hosszú- és rövid-távú emlékeket.

Ezzel a tudással felvértezve, Berger és csapata egy olyan matematikai modellt írtak, ami leírja, hogy a hippokampusz hogyan alakítja a rövid távú emlékeket hosszú távúvá. És a modell felhasználásával, hasznos emlékeket tudtak patkányokba juttatni, akiknek az emlékeit egy droggal blokkolták.

Memória Implantátumok

Természetesen az emberek igen messze állnak a patkányoktól. A több milliárd szinaptikus kapcsolat feltérképezése az emberi agyban és a emlékek létrejöttének még pontosabb megértése, elengedhetetlen lesz hogy a beültetni kívánt emlékek elérjék a ‘szükséges minőséget’. Emiatt a beültethető emlék implantátumra még nem számíthatunk a közeljövőben, azonban a hippokampusz matematikai „memória kódjának” a megfejtése igen fontos következményekkel járhat.

Ha tényleg lecsökkenthető az emlék átalakítás és átképezhető pusztán matematikai formulákká, és ha ezt még tovább finomítják, egy még kifinomultabb szoftver kóddá, akkor akár a neuromanipuláció új kora elé nézhetünk. Az emlékezést segítő implantátumok csak az egyenlet kis részei – akár beültethető vagy hamis emlékekről is lehet szó, amik egy elég disztópikus képet festenek, ugyanakkor jóindulatú orvosi és pszichológiai módokon is felhasználhatóak lehetnek.

Még rengeteg munka kell ahhoz, hogy egy ilyen emlékezetfokozó eszköz az agyunk mellet működjön. Nem csak a miniatürizálás technológiában lesz szükségünk előrelépésekhez, amivel biztonságosan és hatékonyan lehet az agyi szövethez kapcsolódni, hanem az emlékek létrejöttéről is többet kell megtudnunk, új pontosabb módszereket kell kidolgozni, hogy feltérképezzük a „connectome”-t, és az agy működését leíró matematikai modelleket is ki kell hozzá dolgozni (ha ez egyáltalán lehetséges).

Forrás: futurism.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

7 hozzászólás

 1. érdemes lenne facebookon könnyen megoszthatóvá tenni a tartalmakat. szerintem tök jó amit csináltok, minden esélye van, hogy nagyobb közönséget is megfogjon.

  válasz küldése
  • Köszönjük Márk! Hogy érted, hogy könnyen megoszthatóvá?

   válasz küldése
   • például mint a nagyobb híroldalaknál. a cikk végén egy gomb megoszt/tetszik, de nem tudom ehhez milyen informatikus tudás kell, nyilván azért így is meg lehet osztani. 🙂

    válasz küldése
    • Vagy ha eddig is ott volt ez az opció akkor bocsi. 😀

     válasz küldése
     • Ott volt eddig is, igen , de valóban nem túl feltűnő. 🙂

 2. Nagyon erdekes,es szamomra ismeretlen,tudomanyosan alatamasztott dolgokrol irtok.Engem erdekelnek. Bejeloltem a honlapotokat. Koszonom.

  válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.