Egy új berendezés orvosi laborrá alakítja az okos-telefonokat

Az Illinois Egyetem kutatói létrehoztak egy új technológiát, amivel egy okos-telefonnal orvosi diagnosztikai laborkísérleteket is képesek lehetünk elvégezni – ezekhez általában nagy és nagyon drága gépekre van szükség.

Az 550 dolláros árával a TRI-Analyzer (transmission-reflectance-intensity) egy okos-telefonhoz kapcsolva képes megvizsgálni a beteg vér, vizelet és nyál mintáit olyan megbízhatósággal mint amire a több ezer dollárba kerülő orvosi berendezések lennének képesek.

“A mi TRI-Analyzer-ünk a biológiai vizsgálatok svájci bicskája,” mondta Brian Cunningham, a kutatást végző labor vezetője. “Képes elvégezni az orvosi diagnosztikában használt három leggyakoribb tesztet, így gyakorlatilag több ezer már kifejlesztett teszt elvégzésére is alkalmassá tehető.”

Egy nem olyan régi tanulmányban Cunningham csapata a TRI-Analyzer felhasználásával végrehajtott két forgalomban lévő vizsgálatot. Az egyik, a korai szülés biomarkreit vizsgálja terhes nőknél, a másik pedig az újszülötteknél közvetett módon kimutatja az egyik fejlődéshez és a növekedéshez létfontosságú enzimet.

“A TRI-Analyzer inkább egy hordozható labor mint egy specializált eszköz,” mondta Kenny Long, a tanulmány vezető szerzője.

A rengeteg teszt között, amelyeket a tudósok képesek lehetnek átültetni erre az okos-telefonnal használható formátumba, jelen van egy enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálat is (ELISA), ami észlel és megmér több fehérjét és antitestet a vérben és gyakran használják több egészségügyi probléma kimutatására. A rendszer képes használni bármilyen tesztet, ami alatt a folyadékok szint váltanak vagy valamilyen fényt bocsátanak ki – mind például a fluoreszkáló festékek.

A TRI-Analyzer úgy működik hogy az okos-telefon kameráját egy négyteljesítményű spektrométeré változtatja. A mérő a folyékony mintát a telefon beépített fehér LED fényével vagy egy olcsó külső zöld lézer diódával világítja meg. A minta fényét egy optikai szál gyűjti össze és vezeti el fénytöréssel a telefon hátrafelé néző belső kamerájába. Ezek az optikai alkatrészeket egy 3D nyomtatott műanyag tartóba helyezik el.

A TRI-Analyzer képes egyszerre több mintát is vizsgálni mikrofluidikus patron segítségével, amik a tartó végén csúsznak el. Ez a képesség és a folyamat gyorsasága tökéletessé teheti ezt az Analyzer-t azoknak a betegeknek a számára, akik számára nem elérhető egy magasan felszerelt kórház vagy azoknak akik súlyos állapotuk miatt azonnali eredményekre van szükségük.

A kutatók szerint a klinikai felhasználás mellet a készüléket állat egészségügyi mérésekhez, környezeti felmérésekhez, gyógyszerek tesztelésére, gyártási minőségbiztosításnál és ételek biztonságának a meghatározásánál is használhatják.

Forrás: pubs.rsc.org | Kép: University of Illinois at Urbana-Champaign

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..