Kategóriák Tech

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis méretű és rugalmas, mint egy műanyag lap.

Az eddigi vizsgálatok szerint a berendezés félreeső területeken is használható; például specializált időjárási állomásoknál, melyek így éppen akkor kezdenek működni, amikor elkezd havazni.

A kutatók a berendezést hó-alapú dörzselektromos nanogenerátornak nevezik. A berendezés a hagyományos dörzselektromos generátorokhoz hasonlóan statikus elektromosság segítségével hoz létre töltést és a negatív elektronok cseréjével termel energiát.

A hó maga pozitív töltésű és elektronokat ad le. Ezzel szemben a szilikon negatív töltésű, így amikor hó hullik rá a felületével való érintkezés során töltés keletkezik, amit berendezés befog és elektromosságot állít elő belőle.

Mivel a lehulló hó töltésére nem igazán tudnak hatást gyakorolni, így a berendezés optimalizálásánál s berendezés anyagára koncentráltak. A vizsgálat során rengeteg különböző anyagot teszteltek; például alumíniumot, teflont és más vegyületeket. Az eredményeik szerint a szilikon bizonyult a leghatékonyabbnak.

A berendezés azért is fontos mivel telente a Föld felszínének megközelítőleg 30 százalékát borítja hó. Ez idő alatt a hó a napelemeken is felgyűlhet, ezzel lényegesen lecsökkentve a hatásfokukat. A kutatók szerint erre a problémára jelenthet megoldást az új berendezés, ami például meghajtathat olyan más eszközöket, amik letakarítják a havat a panelekről, amíg a takarítás ideje alatt segíthet kiegészíteni a kiesett termelést is.

A berendezést ezen felül sípályáknál is fel lehet használni a hólefedettség monitorozására vagy akár más mérésekre is, amíg a csapat szerint sportolók is használhatják hordható elektronika formájában.

A kutatók a berendezés prototípus változatát egy 3D nyomtatóval készítették el és a tapasztalataik alapján a tömeggyártása is könnyen és olcsón kivitelezhető – köszönhetően részben a hozzá szükséges anyagok elterjedtségének.

Forrás: sciencedirect.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.