Egy új biogél segíthet visszanöveszteni az agyvérzésben elhalt szöveteket

A Kalifornia Egyetem kutatócsapata kifejlesztett egy gélt, amivel képesek voltak újranöveszteni az agyvérzést szenvedett egerek idegeit és vérereit.

“Laboratóriumi egereken teszteltük, hogy kiderítsük helyre áll e agyvérzés után az egerek agya,” mondta Thomas Carmichael, a kutatás egyik vezetője. “Ez a tanulmány arra utal, hogy regenerálhatóak azok az agyi szövetek, amikre korábban csak az agyvérzést követő inaktív hegként gondoltunk.”

Az eredmények szerint a gél használata a jövőben része lehet az agyvérzést szenvedett betegek kezelésének.

Az agy csak korlátozottan képes helyreállni egy agyvérzés vagy más hasonló következményekkel járó betegséget követően. Szemben a test más szerveivel – például a bőrrel és májjal – az agy nem képes új véredényeket és szövet struktúrákat képezni. Az agyvérzés következtében elhalt agyi szövetek felszívódnak és üregeket hagynak maguk után – ahol se véredények sem pedig idegsejtek sincsenek.

Hogy kiderítsék az üregeket körülvevő egészséges szövetek képesek e begyógyítani az agyvérzés által okozott sérüléseket, a kutatók létrehoztak egy gélt, amit az üregekbe fecskendezve képesek leutánozni az agyi szövetek tulajdonságait és lehetőséget adnak a sejtek növekedésére.

A gélben ezen felül olyan molekulákat is feloldottak, amelyek elősegítik az új véredények képződését és a gyulladás elnyomását – mivel a gyulladás megnehezíti a működőképes szövetek képződését.

16 hétnyi kezelést követően az agyvérzést szenvedett egerek agyi üregeiben elkezdtek új idegsejtek és erek képződni – eddig még soha nem láttak ehhez fogható javulást. Az egereknek ezen felül lényegesen javult a mozgása is, azonban ennek pontos mechanizmusa még nem teljesen tisztázott. A kutatók szerint ez az új axonok működésének vagy a sértetlen agyi területek teljesítményének felerősítésének lehet köszönhető.

A gélt idővel a test fölszívta, így csak az új szövetek maradtak hátra.

A kutatás jelenleg még csak az agyvérzést közvetlenül követő időszakban vizsgálta a gél gyógyító erejét – ez az embereknél nagyjából az eseményt követő kettő hónap. Azonban a csapat ki szeretné deríteni a gél képes e javítani az ennél hosszabb ideje agyvérzést szenvedett betegeken is. Ez azért is fontos mivel csak Amerikában több mint 6 millió ember él együtt valamilyen agyvérzésből adódó problémával.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.