Egy új dinamikus rendszer megoldást nyújthat a forgalmi dugókra

A Köln és a New York Egyetemek kutatócsapata egy új futurisztikus forgalomirányító rendszert mutatott be. Ez a rendszer a forgalom mértékének függvényében dinamikus változtatásokat eszközöl, amivel a torlódásokat és a forgalmi dugókat igyekszik megelőzni.

A rendszer középpontjában egy dinamikus úthasználati díj rendszer áll, amit a sofőröknek a súlyosan leterhelt útszakaszok használatakor kell megfizetniük, ezzel ösztönözve az alternatív útvonalak használatát. A csapat szerint ezen felül nem csak a dugók szűnhetnek meg a módszerrel, hanem a közlekedés által kibocsátott káros-anyag is jobban eloszlik a városban – ezzel csökkentve a légszennyezés problémáját. A dinamikus díjak kiszabásában a rendszer többek között olyan tényezőket vesz figyelembe, mint a sofőr által használt jármű típusa szerinti kibocsátása, amivel elősegítik a forgalom gördülékenységét és megakadályozzák, hogy a régebbi típusú nagyobb kibocsátású autók sorai halmozódjanak fel a város bizonyos részein.

A forgalmi dugók nem csak a sofőröknek okoznak fejfájást, hanem hatalmas pénzügyi vonzatuk is van. Egy német felmérés szerint 2017-ben a túlzsúfolt utak által okozott gazdasági kár mértéke megközelítette a 80 milliárd eurót.

“Jelenleg azok az úthasználók, akik forgalmi dugót okoznak, amíg a környezetnek is ártanak és külön költségeket is jelenteknek, mégis ugyanannyit fizetnek mint, azok akik nem kerülnek ilyen helyzetbe,” mondta Axel Ockenfels, a kutatás egyik vezetője. “A különdíjak hiánya azt jelenti, hogy a társadalom támogatja ezeket az úthasználókat. Ez szerintünk igazságtalan.”

Így az utakra dinamikusan kiszabott extra díjak a sofőrök figyelmébe hoznák a problémát és ezzel lehetőséget adnának nekik, hogy például ne a legforgalmasabb időbe használják a lehető legforgalmasabb utakat – ezt már bizonyos navigációs rendszerek is tudják.

A kutatók szerint a dinamikus útdíj bevezetése a vizsgált területeken akár már ma is bevezethető lenne. A navigációs és telekommunikációs rendszerek, a GPS adatok és bizonyos erre a célra készített appok segíthetik a sofőröket, hogy tájékozódjanak az éppen aktuális díjakról. A csapat szerint a következő lépés egy megfelelően biztonságos és könnyen használható rendszer létrehozása, amivel az útdíjakat lehet fizetni.

A kutatók szerint az útdíjak nem hozzák hátrányos helyzetbe azokat, akik nem tudják vagy nem szeretnének többet fizetni az utazásért, mivel a rendszer olyan lehetőségeket kínál fel a számukra, amivel elkerülhetik a forgalmasabb útszakaszokat – ahol amúgy is megnőne az útidejük.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.