Egy új felfedezés betömheti a dinoszauruszok evolúciójában tátongó 70 millió éves lyukat

Új kutatás szerint két felfedezett dinoszaurusz jelentheti az eddigi hiányzó láncszemet a 160 millió és a 90 millió évvel ezelőtt élő ragadozók között.

A két faj – Xiyunykus és Bannykus – a theropodák közé tartoztak – amely a nagy méretű két lábon járó húsevő dinoszauruszok csoportja. A theropodák csoport tagjai az idő előrehaladtával madarakká alakultak, amíg egy másik ágon Alvarezsauridae dinoszauruszok jelentek meg, amelyek elsősorban rovarokat fogyasztottak és más kisebb méretű állatok fészkeit fosztották ki.

Azonban eddig a fajok között lévő 70 millió éves hézag miatt keveset lehetett tudni a rovarevő Alvarezsauridae csoport és az őket megelőző Haplocheirus dinók közötti lépcsőkről.

“A Xiyunykus és a Bannykus csoportok jelentősége az, hogy éppen ebbe a hiányzó időszakba esnek és ezért fényt derítenek az Alvarezsauroidea fejlődési mintáira,” mondta Corwin Sullivan, a nemzetközi tanulmányban részt vevő paleontológus. “Ezek a példányok nagyban hozzájárulnak a tudományos közösség számára az Alvarezsauroidea fejlődésének korai szakaszainak megértéséhez és jobb képet adnak arról, hogy a korai Alvarezsauroidea dinók hogyan néztek ki.”

A kutatók szerint az újonnan felfedezett példányok arra is választ adhatnak, hogy az állatok étrendje, hogyan tolódott el a hús irányából a rovarok felé.

“A mellső végtagok már az ásáshoz való alkalmazkodás jeleit mutatják, amelyek később még kihangsúlyozottabbá váltak és a koponyáik bizonyos vonásai már a rovarevő Alvarezsauroidea dinókra emlékeztetnek. A hátsó lábaik kevésbé módosultak, ami arra utal, hogy a Alvarezsauroidea karok és a fej lényeges változásokon ment át még a lábak előtt,” mondta Sullivan.

A kutatók szerint azonban még mindig rengeteg dolog ismeretlen a Alvarezsauroidea korai fejlődéséről. A kérdések egy részére választ adhat a teljes Xiyunykus és Bannykus maradványok felfedezése – mivel a most felfedezettek csak részleges maradványok.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.