Egy új felfedezés segíthet a szívinfarktus miatt megsérült szövetek visszaállításában

A Bristol Egyetem tudósainak új felfedezése magyarázatot ad arra hogy a periciták (a véredényeket körülvevő sejtek), hogyan stimulálják az új véredények képződését, amiben a ‘leptin’ nevű hormon fontos szerepet játszik.

A leptint a zsírsejtek hozzák létre és az energiabevitel szabályozásában van szerepe azzal, hogy elnyomja az étvágyat. A tanulmánynak fontos szerepe lehet a a szívinfarktusok és a rák kezelésében, ami a két vezető halálok világszerte.

Az új véredények növekedését ‘angiogenezis’-nek nevezik melynek az egészséghez és több betegséghez is köze van. Például részt vesz a sérült szövetek gyógyulásában viszont szerves részét képezi annak a folyamatnak ami a rák növekedését és terjedését lehetővé teszi.

A szívinfarktusok egyik jelenlegi kezelésmódja a koszorúér bypass. Ennél a műtétnél a lábból, vagy a test más részérő vesznek véredényeket hogy ezzel megkerüljék (innen a név bypass) az elzárt artériát, ezzel javítva a szívizmok vérellátását. Ez egy invazív és jelentős beavatkozás, hosszú gyógyulási idővel. Hosszú távon a csapat felfedezéseinek köszönhetően új alternatív gyógymódok jöhetnek létre a szívinfarktus kezelésére.

A legfontosabb felfedezése a csapatnak, hogy a periciták 40-szer annyi leptint termelnek, amikor alacsony oxigénszintnek vannak kitéve, egészen addig amíg az oxigén szint vissza nem tér a normális állapotába. Ez segíthet abban hogy a szövetek vér és oxigénellátása megfelelő legyen. Más felfedezésekkel együtt a kutatók megmutatták a leptin szerepét a szervezetben és az új véredények kialakulásában az oxigéntől megfosztott szövetekben.

A legtöbb esetben a szívinfarktus akkor következik be amikor a koszorúér elzáródik és az emiatt bekövetkező vér és oxigénhiány a szívizmok elhalásához vezet. A csapat megmutatta, hogy az új véredények növekedésének stimulálásával a pericitákban hatalmas lehetőség van a sérült szívizmok vérellátásának visszaállításában.

“Ennek a felfedezésnek fontos szerepe lehet a szívinfarktusok kezelésében,” mondta Paolo Madeddu, a projekt vezetője. “A periciták leptinjeinek megemelése egy sérült szívben felgyorsíthatja a gyógyulást és a rákos pericitáknál a a leptin visszafogásával kiéheztethetjük a daganatokat és ezzel zsugorodásra kényszeríthetjük őket.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.