Kategóriák Egészség

Egy új felfedezés visszaállíthatja a kettes típusú cukorbetegek inzulin termelését

A VDAC1 nevű fehérje blokkolásával visszaállítható a kettes típusú cukorbetegséggel szenvedő emberek béta sejtjeinek inzulin termelése. Az új még klinikai vizsgálat előtti kísérletek során a kutatócsapatnak sikerült azt is megmutatni, hogy a betegség kialakulását is képesek lehetnek megelőzni.

A svéd Lund Egyetem kutatóinak köszönhető tanulmány szerint a VDAC1 fehérje inhibitoroknak fontos szerepe lehet a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek fejlesztésében.

A kutatás célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan vegyületet, ami képes visszaállítani az inzulin termelő béta sejtek funkcióját, illetve a cukorbetegség kialakulása előtt akár a betegség kialakulásának megelőzésére is használhatóak.

Jelenleg a kutatás még nagyon kis méretű – összesen hat elhunyt cukorbeteg ember sejtjein végeztek kísérleteket. Emiatt még fontos kísérletekre lesz szükség, hogy demonstrálják a VDAC1 blokker más szervekre nincs káros hatással. Viszont az eddigi eredmények annyira biztatóak, hogy a kutatók már elbírálásra benyújtották a szer cukorbetegség kezelésére történő használatának szabadalmát.

A cukorbetegség korai szakaszában lévő embereknél évekig magas lehet a vérglükóz szintjük mielőtt még kialakul a cukorbetegség kettes típusa. Az eddigi kutatási eredmények szerint ez a megemelkedett glükóz szint egy sornyi negatív folyamatot indíthat el. Az egyik ilyen folyamat a VDAC1 fehérje termelésének megemelkedése, aminek normális esetben abban lenne szerepe, hogy energiával lássa el a sejtek inzulin termeléshez szükséges részeit.

A VDAC1 fehérje folyamatos magas szintje azért okoz problémát, mivel a nagy mennyiség miatt az a sejtek felületéhez is hozzátapad, ami az energiát hordozó ATP elszivárgását és ezáltal a sejtek elhalását okozza. Emiatt a szervezet nem tudja megfelelőn szabályozni a glükóz szintet a vérben, ami tovább gerjeszti a folyamatot, ami az idő előrehaladtával a szervi szövődményeket okoz – szív- és érrendszeri és vese betegség, vakság, illetve agyvérzés.

A kísérletek során a kutatóknak sikerült a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő elhunyt szerv donorok béta sejtjeinek VDAC1 fehérje blokkolásával visszaállítani a normális inzulin kiválasztást.

A kísérletet ezután genetikailag módosított egereken is megismételték – amiknél genetikai okokból cukorbetegség alakul ki. Az eredmények alapján a betegség nem alakult ki a kezelt állatoknál és a kezelés öt hetében az inzulin termelésben sem láttak problémákat. A kutatók ezt követően abbahagyták a kezelést, ami hatására emelkedésnek indult a glükóz szint.

A kutatók által használt VDAC1 antitestek és inhibitorok mellet a metformin nevű cukorbetegség kezelésére használt gyógyszert is letesztelték, aminek hasonló eredményei voltak.

Az eddigi kutatások szerint kapcsolat lehet a kettes típusú cukorbetegség és az Alzheimer kór között. A legújabb kutatás is erősíti ezt a kapcsolatot, mivel a VDAC1 fehérje túltermelése az Alzheimer kóros betegek agysejtjeiben is megtalálható a betegség kialakulásának korai fázisában – amikor még nincsenek tünetei a betegségnek.

Így a kutatók szerint a VDAC1 blokkoló vegyületek az Alzheimer kóros betegeknek is segíthetnek azzal, hogy megakadályozzák az agysejtek elhalását a betegség korai szakaszában – ami a remények szerint a megakadályozhatja vagy elodázhatja a betegség tüneteinek megjelenését is.

A cukorbetegség elleni küzdelem azért kiemelt jelentőségű, mivel világszerte összesen több mint 400 millió embert érint a betegség valamilyen formája. További probléma, hogy a betegek közül nagyjából 200 millió nincs is tudatában a betegségének és amíg étrendi változtatásokkal és több mozgással bizonyos esetekben megelőzhető a betegség előrehaladása, addig vannak olyan esetek, amikben csak a gyógyszeres kezelések használnak.

Forrás: sciencedirect.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.