Egy új felmérés választ adhat arra, miért van ennyi egyedülálló férfi

A múltban az előre eldöntött és a kényszerített házasságok azt jelentették, hogy a szociálisan alkalmatlan, nem túl jó megjelenésű férfiaknak nem volt szükségük arra, hogy szociális képességeket sajátítsanak el egy hosszú távú kapcsolathoz. Ma már más a helyzet és a férfiaknak vonzóvá kell válniuk, hogyha párt akarnak maguknak.

Viszont azoknál a férfiaknál, akiknek nehezükre esik a flörtölés vagy a másik nemmel való értekezés, amiatt maradhatnak egyedülállók, mivel az szociális képességeik nem úgy fejlődtek, hogy megfeleljenek a mai követelményeknek. Legalábbis Menelaos Apostolou, a Nicosia Egyetemtől, több mint 6700 kommentelő válasza alapján erre jutott a tanulmányában.

Az észak-amerikai és európai társadalmakban akár a 35 százalékot is elérheti az egyedülállók száma. Hogy jobban megértse a problémát Apostolou összesen 13429 kommentet gyűjtött össze még 2017-ben arra a kérdésre, hogy “Srácok, miért vagytok egyedülállók?” A kommentek számát ezután 6794 kiszűrve a tényeleges válaszokat a rengeteg a kérdésre adott válasz és tanács közül.

Az eredmények szerint a férfiak jelentős többsége nem önként volt egyedülálló, hanem szerettek volna kapcsolatot. Apostolou összesen 43 indokot talált, ami miatt egyedülállóak az emberek. Ezek közül a leggyakoribb okok a rossz megjelenés, az alacsony testmagasság vagy a kopaszság voltak, melyeket az alacsony önbecsülés követett.

A listán szintén magas helyet kapott az, hogy a férfiak nem akartak hosszú távú kapcsolatot vagy nem is foglalkoztak a párszerzéssel, amíg a flörtölési képességek hiánya és a túlzott félénkség követték ezeket. Továbbá voltak, akik arról számoltak be, hogy korábbi kapcsolataikban annyira kiégtek, hogy nem mernek új kapcsolatba lépni. Mások túlzottan válogatósnak tartották magukat vagy a nőkkel való találkozás lehetőségeinek hiányát okolták. Ezen felül voltak olyanok is akik egészségügyi, szexuális vagy mentális problémák, miatt nem találnak párt maguknak.

Apostolou szerint evolúciós okai vannak annak, hogy több férfi nem sikeres a nők körében. Az úgynevezett eltérőség érve szerint, a férfiak szociális képességei nem esnek egybe azzal, amivel jó benyomást tudnának kelteni magukról. Ez amiatt lehet így, hogy az iparosodás előtt jellemzőek voltak az előre meghatározott házasságok, nagyobb harc volt a férfiak között a nőkért és ez gyakran az erőszakig is fajult. Az előre eldöntött házasságok azért okoznak problémát, mivel a férfiak, amíg kevés beleszólással rendelkeztek abba, hogy kivel házasodjanak össze, addig a megjelenésük és a szociális képességeik nem befolyásolták a párszerzésüket – ezzel előtérbe helyezve az összes többi tulajdonság fejlődését ezekkel szemben.

“Az egyedülálló modern férfiakból gyakran hiányzik a flörtölés képessége, mivel az iparosodás előtti kontextusban, nagyon gyenge volt a párosodási erőfeszítéseket és választásokat szabályozó mechanizmusokra eső szelektív nyomás,” mondta Apostolou. “Ezekre a képességekre viszont ma szükség van, mivel az iparosodás utáni társadalmakba a párválasztás már nem szabályozott vagy erőltetett, hanem az emberek maguk választanak párt.”

Forrás: link.springer.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.