Egy új férfi fogamzásgátló vegyület nem a hormonokra fejti ki hatását

Egy új tanulmány szerint az EP055 nevű vegyület a spermiumok fehérjéihez kapcsolódik, ezzel drasztikusan csökkentve azoknak a mobilitását anélkül, hogy a hormonokra is hatást gyakorolna. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően az EP055 lehet az első “férfi fogamzásgátló tabletta”, aminek nincsenek mellékhatásai.

“Egyszerűen szólva, a vegyület lekapcsolja a spermiumok úszási képességét, ezzel lényegesen lekorlátozva a termékenységi kapacitásukat,” mondta Michael O’Rand, a kutatás vezetője, az Észak Karolina Egyetem nyugalmazott sejt biológiai és fiziológia professzora és az Eppin Pharma elnöke és vezérigazgatója. “Ez tökéletes jelölté teszi az EP055-t mint nem hormonális férfi fogamzásgátló.”

Jelenleg az óvszerek és a sebészeti vasectomia a férfiak által elérhető születésszabályozás biztos formái. Már folyik több hormonális szer klinikai vizsgálata, melyek azt célozzák, hogy csökkentés a spermium termelést, azonban ezek a férfiak természetes hormonjaira gyakorolnak hatást – hasonlóan a női fogamzásgátlókkal, melyek szintén a hormonokra fejtik ki hatásukat.

A vizsgálat során hím rhesusmajmoknak adtak intravénásan egy nagy adagnyi EP055-t az Oregon Nemzeti Főemlőskutató Központban. A szer beadását követő 30 órában nem találták nyomát annak, hogy a spermiumok képesek lennének normálisan mozogni és ezen felül a szernek látszólag nem volt semmilyen fizikai mellékhatása.

“18 nappal az infúziót követően, az összes makákók teljes felépülés jeleit mutatta, ezzel arra utalva, hogy az EP055 valóban visszafordítható hatású,” mondta Mary Zelinski, a vizsgálatokban résztvevő egyik kutató.

Még rengeteg munkára lesz szükség, hogy elérhetővé tegyék az EP055-t az emberi használatra is, viszont a kutatócsapat már elkészítette a vegyület tabletta formáját és rövidesen folytatni fogják a EP055 terhesség megelőző hatásának hatásfokának vizsgálatát is.

Forrás: journals.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.