Egy új gép képes a digitális információt biológiai anyaggá alakítani

A Synthetic Genomics (SG) kutató csapata létrehozott egy gépet, amivel digitális formában összegyűjtött DNS, RNS vagy fehérje adatokat képes szintetizálni, ezzel létrehozva az eredetivel megegyező anyagot.

Mi lenne ha el tudnánk küldeni egy gépet a Marsra és csak utána küldenénk el az információt, ami egy életformát ír le, amit a gép utána “kinyomtatna”? SG csapata pont egy ilyen gépet képzel el. Pontosabban egy olyan eszközt, ami képes egy fertőzés miatt lezárt területen, veszélyes vírusokból DNS-t kinyerni, amit a kutatók elküldenek egy laborba, ahol azt előállítják, majd a vizsgálat után a kifejlesztett védőoltást digitális formába vissza küldik.

A gép maga több kisebb készülékből tevődik össze. Az egyik fő alkotórész egy önmagában is megvehető BioXP 3200-as szintetikus DNS nyomtató. A többi alkatrész feladata az adatgyűjtés, a feldolgozás és a kész anyag kezelése – így például a projekt vezetője el tud küldeni egy üzenetet a gépnek és mire odaér hozzá addigra már begyűjtheti az elkészült vírusokat.

A tudósok azt is megjegyezték hogy a gép nem hoz létre életet, mivel a vírusokat általánosan nem veszik életformának, valójában digitális adatok biológiai anyaggá történő változtatására használható.

A kutatók sikeresen bemutatták, hogy képesek voltak a távolból szintetizálni vírusokat és szerintük már közel járnak ahhoz, hogy ugyanezt tegyék az úgynevezett minimális sejtekkel is – ami az első nagy lépés lenne az élő organizmusok távoli szintetizálásában. Azonban először meg kell oldaniuk a problémát amit a nemvárt mértékű mutációk okoznak.

A megjelent tanulmányban a cég igyekszik kihangsúlyozni a technológia előnyeit, viszont nem tér ki annak a veszélyeire – mint például hogy a vírusok könnyű előállítását akár biológiai fegyverek készítéséhez is felhasználhatják.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.