Egy új, gyors rádiókitörés tovább mélyíti a rejtélyt

Egy nemzetközi űrkutató csapat beszámolt egy új “gyors rádiókitörésről” (FRB) és a jel forrásának meghatározásáról.

Az FRB-k aránylag újnak számítanak az űrkutatásban – köszönhetően annak, hogy ezek a rendkívül erős, űrből érkező rádióhullámok csak nagyon rövid ideig vannak jelen, és eddig még egy tudósnak sem sikerült magyarázatot adnia létezésükre. Az új FRB, az FRB 150215 nevet kapta és először az ausztrál Parkes Teleszkópon dolgozó kutatók vették észre. Ami ezt az észlelést különlegessé tette, hogy világszerte több csapat is felkészítette teleszkópjait, hogy gyorsan reagáljanak és az FRB kiinduláspontja felé forduljanak az észlelést követően.

Sajnos egyiküknek sem sikerült azonosítania, hogy mi is okozhatta a jelenséget vagy egyáltalán honnan indult ki pontosan. Ezen felül viszont a kutatóknak sikerült rájönnie, hogy az FRB érdekes útvonalon haladt át a Tejútrendszeren, amire csak úgy hivatkoznak mint valamiféle lyuk. Így annak ellenére, hogy kevés újat tudtunk meg a FRB-kről, legalább a galaxisunkról kicsivel többet tudunk már.

Az FRB 150215 a 22. eddig észlelt FRB, amik közül eddig az egyik forrását sem sikerült megállapítani, ezzel a modern űrkutatás egyik legnagyobb rejtélyévé téve a jelenséget. Úgy gondolhatnánk, hogy a jelek forrásának megtalálása aránylag könnyű feladat, mivel valami hatalmasra van szüksége egy ilyen erős jel kibocsátására, viszont az univerzum hatalmas mérete és a jelek rövidsége lényegesen megnehezíti ezt a folyamatot.

Az FRB-k különleges természete rengeteg feltevéshez vezetett, egészen a szupernóváktól az intelligens földönkívüli kommunikációig. Emellett sokan úgy gondolják, hogy az űrkutatók fordítva gondolkodnak, mivel ahelyett hogy az FRB-k észlelése után próbáljuk megtalálni az eredetüket – ami ha messze van már lehet, hogy évekkel ezelőtt eltűnt a rádióhullámok lassú terjedése miatt- le kellene jegyeznünk az égbolton történő különleges eseményeket, mint a szupernóvák, és utána azt a területet megfigyelés alatt lehet tartani, hogy érkezik e onnan FRB a jövőben.

Az új teleszkóp technológiák terjedésével a kutatók azt remélik, hogy több lehetőségük lesz az FRB-k megfigyelésére, és többen közülük úgy gondolják elképzelhető, hogy a jelenség nem is olyan ritka mint amilyennek eddig gondolták, és további megfigyelésekkel fényt deríthetnek, hogy van e közöttük valami kapcsolat.

Forrás: arxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.