Egy új hidrogéllel könnyebben megragaszthatóak a lágy szövetek

A francia École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) kutatócsapata létrehozott egy olyan 90%-ban víz alkotta hidrogélt, amivel természetes úton összeragaszthatóak a lágy szövetek – például akár a porcok is. A kutatók szerint a hidrogél javító sejtek szállítására is alkalmas, amivel az alkalmazásával felgyorsíthatóvá válhat a sérült szövetek gyógyulása.

A test bizonyos szövetei, mint a porcok vagy a meniszkusz, nem rendelkeznek vérellátással, ami miatt képtelenek meggyógyítani sérüléseiket. A probléma egyik legreményteljesebb megoldási módja egy javító sejteket vagy gyógyszereket tartalmazó hidrogél befecskendezése az adott területre, ami hatására megindul a szövetek regenerálása.

Azonban ennek a módszernek is megvannak a maga hátrányai; a jelenleg elérhető hidrogélek a test belső nyomás és a testnedvek mozgása miatt csak nagyon rövid ideig maradnak egy helyben. Erre eddig különböző membránok használata jelentett megoldást, amiket műtéti úton rögzítették a szövetekhez.

Most azonban az EPFL kutatóinak sikerült elkészíteni egy olyan biokompatibilis hidrogélt, ami természetes módon hozzátapad a lágy szövetekhez. Az új hidrogél képes nagy mechanikai igénybevételt és jelentős mértékű deformációt is elviselni, aminek köszönhetően az alkalmazása során nincs szükség külön rögzítésre.

A kutatók elmondása szerint az új hidrogél tízszer erősebben ragasztja össze a szöveteket mint a korábbi hasonló hidrogélek és a magas víztartalma miatt a gél nagyon hasonlít az általa összeragasztott szövetekhez is.

Az új hidrogélt valójában a víz mellet kettős hálózati mátrix és egy kötőszövet hálózat alkotja. Ezek a struktúrák segítenek abban, hogy megmaradjon az anyag erős ragasztó hatása és a kettős hálózati mátrix, az őt érő erő egyenletesen oszlik el az anyagon – aminek köszönhetően az anyag jól nyújtható és hajlítható.

A szakértők szerint az anyag rengeteg új kezelési eljárás előtt nyithatja meg a kaput – amik egy részét jelenleg csak műtéti úton lehetne megoldani. Például az egyik ilyen lehetőség lehet, hogy a hidrogélbe fémes anyagokat oldanak, amikkel megerősíthetőek a törött csontok.

Az új hidrogél jelenleg még rengeteg különböző szövet megragasztására képes, viszont a kutatók most azon dolgoznak, hogy különböző szövetekre optimalizálják az anyagot, ezzel is közelebb hozva a gél valódi klinikai használatát.

Forrás: pubs.acs.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.