Egy új kombinált teszttel az eddiginél sokkal korábban felismerhető lehet az Alzheimer

Több teszt egyesítése segíthet az orvosoknak a betegségek korai szakaszában észlelni és megkülönböztetni a két vezető okot a kognitív hanyatlásra. Az Alzheimer formáinak és a Lewy-testes demencia (DLB) korai megkülönböztetése kulcsfontosságú lehet a demencia mindkét fajtájának a kezelésében.

Amikor valaki elkezd kognitív problémákat érzékelni, általában nagyon nehéz megmondani, hogy ezek az Alzheimer vagy a DLB korai jelei vagy csak a természetes öregedéssel együtt járó mentális visszaesés. Azonban ez a megkülönböztetés nagyon fontos, mivel az eddigi kutatásra költött több milliárd dollárnak sem sikerült olyan orvossággal előállni, ami megállítja vagy meggyógyítja a demenciát. A kudarcot sokan annak a számlájára írják, hogy az emberek kezelését túl későn kezdik el, és a gyógyszereknek lehet évtizedekkel a tünetek megjelenése előtt kellene igazán hatást kifejteniük.

Dilman Sadiq, a University College London-tól, munkatársaival megkísérelte megoldani ezt a problémát azzal hogy 429 eredetileg enyhe kognitív problémával diagnosztizált ember, orvosi leleteit analizálták – az embereket 1994 és 2015 között vizsgálták.A csoportból összesen 107 embernél alakult ki Alzheimer, 21-nél DLB  és 164 stabilan megőrizte az enyhe kognitív problémáit – a többieknél más, gyakran nem is egy probléma jelent meg.

Sadiq csapata arra használta a felmérését, hogy azonosítsa azokat a teszteket és tüneteket amik segíthetnek megjósolni hogy a demencia melyik fajtája alakul majd ki a betegnél.Például azok az emberek akiknél később kialakult az Alzheimer, sokkal rosszabb eredményt értek el a szavak memorizálásával kapcsolatos teszten, mint azok akinknél a DLB jelent meg később.

Közben azok akiknél a DLB alakult ki vizuális hallucinációkról, Parkinson kórra emlékeztető remegésről és arról számoltak be, hogy az alvás közben az álmaikban végzett mozgást öntudatlanul a valóságban is végrehajtják.Sadiq azt reméli, hogy ezeknek az eredményeknek a segítségével képesek lesznek egy olyan algoritmust írni, ami képes megkülönböztetni a két betegséget egymástól a betegségek korai szakaszában.

“Először még meg kell ismételnünk a kísérletet egy lényegesen nagyobb minta állománnyal,” mondta.

 

“Amíg ennek a módszernek a klinikai felhasználása még túl korai lenne, ez egy nagyon fontos lépés afelé, hogy a kutatók és az orvosok képesek legyenek pontosabb diagnózist nyújtani a demenciával küzdőknek és segítséget nyújthat abban, hogy a jövőben megfelelő klinikai vizsgálatokban vegyenek részt,” mondta James Pickett, az egyesült királysági Alzheimer Társaság kutatásvezetője.

Forrás: iospress.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.