Egy új kvantum anyag felfedezése elhozhatja a Kvantum Kor hajnalát

A Közép-Florida Egyetem fizikusai felfedeztek egy új anyagot, amiben nagy lehetőséget látnak, mint a kvantum anyagok új építőelemei. A kvantum anyagok olyan mikroszkopikus méretekre összenyomott anyagok, melyektől a kutatók egy új technológiai forradalmat várnak.

A Kvantum Korban a szilícium alapú anyagokat az elképzelések szerint a kvantum anyagok válthatják majd fel, melyek új szubatomi szintű energiatárolási és felhasználási lehetőségeket tehetnek elérhetővé.

Madhab Neupane, az egyetem docense, a teljes karrierje alatt a kvantum világot vizsgálta új felhasználható anyagok után kutatva, melyek a kvantum-számítógépekhez hasonló technológiák alapját képezik. Ezek az új berendezések a várakozások szerint lényeges emelkedést jelentenek a nagy adatbázisok feldolgozásában és lényegesen csökkenthetik az elektronikai berendezések által használt energiát is.

A lehetőségeket a nagy technológiai cégek is felismerték, amelyek egyre nagyobb pénzekkel szállnak be a kutatásba. Például a Microsoft nagy befektetésekkel szállt be a Station Q laborba, melynek az egyetlen célja a topológiai kvantum számítástechnika kutatása. A Google és a NASA egymással karöltve hozták létre a Quantum AI Lab-ot, ami egyszerre vizsgálja a kvantum számítástechnika és a mesterséges intelligenciák lehetőségeit.

A szakértők szerint, amint sikerült megérteni a kvantum jelenségeket és a létrehozásuk is megvalósíthatóvá válik, a világ egy akkora átalakuláson eshet át, mint amit a 20. század végén az elektronikai berendezések elterjedése hozott magával.

A legújabb kutatás egy hatalmas előrelépést jelent ennek a megvalósításában.

“A felfedezésünk egy lépéssel közelebb hoz minket a kvantum anyagok felhasználásához és abban is segít minket, hogy jobban megértsük a különböző kvantum fázisok közötti interakciókat,” mondta Neupane.

A legújabb felfedezett anyag a Hf2Te2P – amit hafnium, tellúr és foszfor alkot – ami az első olyan anyag, aminek több kvantum jellemzője is van – ami azt jelenti, hogy több mint egy elektron mintával rendelkeznek, ami több kvantum tulajdonságot biztosít nekik.

A kutatók a legmodernebb spektroszkópos módszerek segítségével folytatnak vizsgálatokat az új kvantum anyagon, hogy többet tudjanak meg a kvantum tulajdonságairól.

“Egy ennyire rendkívüli anyag felfedezésével már a határán vagyunk annak, hogy elmélyítsük az ismereteinket a topológiai fázisok közötti kölcsönhatások terén és megalapozzunk egy új modellt, amire minden technológia alapját képezheti, mint az új kor szilíciumja,” mondta Neupane.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.