Egy új, látásra is képes műkéz segít a dolgok megfogásában

Egy mesterséges kéz mesterséges intelligenciát használ, hogy lásson a mesterséges szemével. Az új protézis képes kiválasztani az elé helyezett tárgy leghatékonyabb megfogási módját, ezzel jelentősen megkönnyítve a használatát.

Amikor a kéz megpillant egy tárgyat, képes értelmezni a kar izomzatából érkező jeleket, hogy eldöntse a használója mikor akar megfogni valamit. Ezután egy képet készít a tárgyról a beleépített olcsó webkamera segítségével és kiválasztja a lehetőségek közül a legmegfelelőbb fogási módot.

Az eltérő fogási módok között van, csésze felemelés, egy TV távirányító felvevés, egy aminél a kar csak hüvelykujj mellet két másik ujjat használ és még egy aminél csak a mutató és a hüvelyk ujjat  használja.

A kéz prototípusa. Kép: Newcastle University

“Az a legszebb ebben, hogy a kéz megtanulja melyik a legjobb mód egy tárgy megfogására,” mondta Ghazal Ghazaei, a Newcastle Egyetemről.

Hogy betanítsák a kezet, Ghazaei  és csapata 500 különböző tárgy képét mutatta neki. Minden tárgyról 72 különböző képet használtak, amikkel különböző szögekből és különböző hátterek előtt mutatták be a tárgyakat, a legmegfelelőbb megfogás módjával együtt. A rendszer ezután próbálgatással megtanulta hogyan válassza ki maga a megfelelő fogási módot egy új tárgy bemutatásakor.

A létező irányítható protézisek úgy működnek, hogy a viselőjük karjából vagy lábából érkező elektromos jeleket alakítják mozgássá, azonban hosszú idő mire valaki megfelelően elsajátítja egy ilyen mesterséges végtag használatát. Az új rendszer még csak prototípus, de a csapat nagy reményeket fűz az új módszerhez, mellyel jobb protézisek tudnak majd készíteni.

A prototípust eddig csak két emberen tesztelték, és a kéz 90%-os pontossággal volt képes különböző tárgyak megfogására. Ez egy jó eredménynek számít egy ilyen korai fázisban lévő eszköznél de az, hogy az ember 10 tárgyból egyet leejtsen még egyáltalán nem számít jó eredménynek.

“100%-os pontosságot célozzuk meg,” mondta Gharaei.

A kutatók ezt különböző algoritmusok bevetésével tervezik elérni. Ezen felül pedig egy könnyebb verzió elkészítését is fontolgatják, aminél a kamera a tenyérben lenne beépítve.

“Egy ilyen protézis tervezésénél kulcsfontosságú megtalálni a megfelelő egyensúlyt a használó és a számítógép irányításában,” mondta Dario Farina, az Imperial College London-tól. “Az emberek nem akarják robotnak érezni magukat, hanem azt szeretnék, hogy teljesen ők irányítsák magukat. Ezért fontos, hogy a technológia csak segítsen a fogásban és ne ő irányítsa teljesen azt. Ez olyan mint a fékrásegítés az autóknál, a sofőr dönti el mikor fékez, de a kocsi segít abban hogy a lehető legjobban tudjon lefékezni.”

Forrás: researchgate.net

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.