Egy új mesterséges intelligencia emlékezetből alkotja újra az utcák képét

Az alábbi kép akár a Google Maps egy elmosódottabb felvétele is lehetne, azonban a valóságban ezt a képet egy neurális hálózat képzelete szülte, amit valódi utcák képeivel képeztek ki.

“A képen valójába semmi sem létezik,” mondta Qifeng Chen, a Stanford Egyetem és az Intel kutatója.

A mesterséges intelligencia durva körvonalakból dolgozik, amikből kiderül, hogy mi van a kép egyes részein. A kép középpontja például “út”-ként lehet megcímkézve, amíg más tárgyak pedig a “fa” vagy az “autó” címkét kaphatják.

A tudósok szerint a technika használatával olyan világokat tudnak építeni a játékokban, amik nagyon hasonlítani a valódira.

“A videójátékok renderelésében a mély tanulásé lehet a jövő,” mondta Chen, aki már kísérletezett is a Grand Theft Auto V nevű játék világának az átalakításával.

Más kutatók szerint a realisztikusnak tűnő mesterséges jelenetek létrehozása nem könnyű feladat és még a jelenlegi legjobb módszerek sem képesek rá, azonban Chen rendszere a legnagyobb és legrészletesebb az eddigiek közül.

Más kutatók szerint a technológia a jövőben arra is képes lehet, hogy egy az alkotó által leírt világot maga az AI építi fel, életszerűvé varázsolva a különböző helyszíneket.

A rendszer működése úgy indul, hogy feldolgozza a valós utcákról készült, leegyszerűsített és megfelelő címkékkel ellátót képeket, majd a címkék alapján legenerál egy teljesen új képet. A rendszert 3000 német utca képével képezték ki, így ha egy “autó”-ként címkézett tárgyal találkozik akkor a már létező tudása alapján képes elkészíteni a saját autóját.

“Azt akarjuk, hogy a rendszer megjegyezze amit látott az adatokban,” mondta Chen.

Az Intel kutatói a technológiát élőben az idei Nemzetközi Gépi Látás Konferencián fogják bemutatni.

A kutatók szerint a rendszernek még sokat kell fejlődni, hogy elveszítse a homályos, álomszerű képalkotását – amit az okoz, hogy a rendszer még nem tud mindent részletesen kitölteni.

Forrás: arxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. A cikk érdekes. De tele van helyesírási hibákkal! Erre oda kellene figyelni. Megbuktatnám magyarból azt, aki ezt írta.

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.