Egy új módszer lényegesen javíthat a 3D nyomtatás technológiáján

Az MIT és a Harvard Egyetem kutatócsapata kidolgozott egy módszert, amivel egy adathalmaz és nem pedig egy geometriai ábra segítségével tudnak egy 3D nyomtatóval tárgyakat nyomtatni. Tanulmányukban a csapat leírja a technológia működését és a felhasználására is hoznak példákat.

Aki látta már, hogy a modern 3D nyomtatók hogyan működnek,nem lepődik meg, hogy még rengeteg téren fejlődhetnek. A nyomtatott tárgyak általában csupán egy színűek és egyfajta állagúak. Az új kezdeményezésben az MIT csapata létrehozott egy technikát, amivel egy adott tárgyat leíró adatok segítségével tudják kinyomtatni az általuk kívánt tárgyakat. A csapat szerint az eredmények akkora előrelépést jelentenek mint amekkora egy pont-mátrix és egy lézeres nyomtató között van.

Ahhoz, hogy tárgyakat nyomtassunk egy 3D nyomtató segítségével, a kívánt tárgy digitális leírására van szükség, aminek az értékeit egy geometriai alakzattá lehet alakítani, amit a nyomtató képes elkészíteni. Az új technológia ezzel szemben a digitalizált képet leíró adatokat voxelekké (3D pixelekké) alakítja. Ez lehetővé teszi a nyomtató számára, hogy voxeleket és nem pedig alakokat nyomtasson. Ennek a módszernek a nagy előnye a hihetetlenül magas a pontossága – jelenleg egy négyzetcentimétert 2,3 millió voxel alkot.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például egy MRI berendezéssel készítenek felvételeket a kinyomtatni kívánt tárgyról – és ebből származtatják az adatokat. Ezen felül a pixelekhez hasonlóan az egyes voxelek is tartalmaznak színkódot, amivel képesek lehetnek újraalkotni az eredeti tárgy színezetét is – a hagyományos színkeveréses eljárással.

A módszer eredményeként kapott tárgyak nagyon hasonlítanak az eredeti tárgyakhoz. A kutatók ezen felül azt is megjegyezték, hogy a módszer használatához nem feltétlenül van szüksége egy kiindulási tárgyra, hanem ehhez digitális 3D modellek is felhasználhatóak. Hogy ezt demonstrálják a csapat elkészített egy rendkívül összetett színezetű maszkot és kinyomtatta azt.

Forrás: advances.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.