Egy új módszerrel erősebb és rugalmasabb acél készíthető

Több kínai és taiwani intézet kutatóiból összeálló csapat egy új módszert dolgozott ki az acél előállítására, ami erősebb és rugalmasabb acélt eredményez.

Ahogy azt a kutatók a tanulmányukban megjegyzik több olyan ipari terület is van, ahol igény van a mainál erősebb és rugalmasabb acélra – és annál jobb minél jobbak mindkét tulajdonságban. Azonban a tradicionális acélkészítésnél általában engedményeket kell tenni – a nagyobb erősség kisebb rugalmassággal jár és vice-versa. Az új tanulmányban a tudósok leírnak egy új módszert, amivel ez a probléma megkerülhető.

Az új acélkészítési technikát deformálódott és particionált (D&P)-nak nevezik – a tanulmányban természetesen nem írják le a teljes folyamatot mivel az alkotók ki szeretnék használni az új módszer nyújtotta anyagi lehetőségeket. Viszont azt leírják hogy a kész acél ipari viszonylatban az különleges közepes mangános acélhoz hasonlít, aminek az elkészítéséhez 0,47% szenet, 10% mangánt, 0,7% vanádiumot és 2% alumíniumot használnak.

Azt is leírták, hogy a folyamatnak része egy hideg hajtás, amit egy alacsony hőmérsékletű edzés követ és a folyamat egyik pontján beágyazzák a metastabil ausztenit szemeket – amivel megőrizhető az anyag rugalmassága úgy, hogy megmarad az anyag irányított hibái, amik annak erősségét adják. A csoport azt állítja, hogy a kész acél ereje 2,2 GPa és az egységes megnyújtása eléri a 16 százalékot, ami ha igaz akkor ezt a kategóriája legjobbjává teszi. A kívánt tulajdonságok a hajtás és edzés során kialakuló mátrixnak köszönhetőek.

Azon felül, hogy társaiknál jobb erősséget és rugalmasságot biztosítanak, az acél előállítása olcsóbb mint a jelenleg több kritikus helyen – például repülőgépeknél és rakétáknál – használt acélok és a csapat szerint akár a tradicionális acél árának ötödéből is elő lehet majd állítani.

A tudósok azt is kiemelték, hogy az új módszer más fémötvözetkénél is felhasználható lehet.

Forrás: science.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.