Kategóriék Egészség

Egy új módszerrel megakadályozták a magas zsírtartalmú étrendre fogott egerek elhízását

A Washington Egyetem kutatói új módszert találtak, hogy megakadályozza a zsírsejtek növekedését – ami elhízáshoz és súly gyarapodáshoz vezet. Azzal, hogy aktiválták az egerek zsírsejtjeinek egyik útvonalát, a kutatók arra jutottak, hogy az egerek így akkor sem híznak el, ha magas zsírtartalmú étrendre fogják őket.

“Ez új terápiás célpontokhoz vezethet minket az elhízás kezelésében,” mondta Fanxin Long, a kutatás rangidős vezetője. “Ami különösen fontos, hogy a tanulmányunkban az állatok magas zsírtartalmú étrendet folytattak, viszont mégsem nőtt a súlyuk és az emberek körében az étrendjükben lévő nagy zsír tartalmom az elhízás egyik gyakori oka.”

A kutatás főleg az úgynevezett Hedgehog (sündisznó) fehérjék útvonalára fókuszált, amelyek a testünk különböző szöveteiben aktívak. A csapat úgy módosította az egerek génjeit, hogy azok aktiválják a Hedgehog útvonalat a zsírsejtekben, amikor az állatok nagy zsírtartalmú ételeket fogyasztanak.

Nyolc hétnyi magas zsírtartalmú diétát követően, a kontroll állatok – amiknek génjeit nem módosították – elhízottá váltak, azonban a módosítottak súlya nem gyarapodott nagyobb mértékben, mint a kontroll egereké, akik normális étrendet folytattak.

A kutatók szerint az útvonal úgy szab gátat az elhízásának, hogy megakadályozza, hogy a zsírsejtek egy bizonyos méretnél nagyobbra nőjenek.

“A zsír felszedése főleg a zsírsejtek méretének növekedéséből fakad,” mondta Long. “Mindegyik zsírsejt nagyobbra nő így nagyobb zsírcseppeket tud magában tartani. A súly gyarapodás fő oka, hogy a zsírsejtek megnőnek, nem pedig az, hogy több zsírsejtünk lenne.”

Az útvonal és a hozzá köthető fehérjék stimulálása ezért megakadályozta, hogy a zsírsejtek több zsírt gyűjtsenek magukba.

“Ami fontosabb, hogy az anyagcsere kutatásainkban azt találtuk, hogy az aktív Hedgehog útvonalú állatok nem csak karcsúbbak voltak, hanem alacsonyabb volt a vér glükóz szintjük és kevésbé voltak érzékenyek az inzulinra.”

Azonban a felfedezések átültetése emberi alanyokban nem olyan egyszerű feladat, mivel az útvonalat aktiváló gyógyszereknek pontosan kell megcélozniuk a zsírsejteket, hogy elkerüljék a lehetséges mellékhatásokat – bizonyos rákfajták kapcsolatban állnak az útvonal túlműködésével. Viszont mivel az útvonal hasonló módon működik az embereknél mint az egereknél ezért a kutatók bizakodnak benne, hogy a módszert kezzeléssé tudják majd alakítani az elhízás ellen.

Az Eggyesült Államokban a felnőtt népesség több mint harmada van elhízva és az elhízásból fakadó orvosi költségek éves szinten megközelítőleg 147 milliárd dollárra rúgnak – kiemelten mivel az elhízás miatt nő az agyvérzés, a szívroham, a cukorbetegség és a rák kockázata is.

Forrás: elifesciences.org

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani olyan tárgyakat, amelyek az általuk fejlesztett nanoméretű mintázattal rendelkezett.…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoztak; például élelem…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.