Kategóriák Egészség

Egy új módszerrel megakadályozták a magas zsírtartalmú étrendre fogott egerek elhízását

A Washington Egyetem kutatói új módszert találtak, hogy megakadályozza a zsírsejtek növekedését – ami elhízáshoz és súly gyarapodáshoz vezet. Azzal, hogy aktiválták az egerek zsírsejtjeinek egyik útvonalát, a kutatók arra jutottak, hogy az egerek így akkor sem híznak el, ha magas zsírtartalmú étrendre fogják őket.

“Ez új terápiás célpontokhoz vezethet minket az elhízás kezelésében,” mondta Fanxin Long, a kutatás rangidős vezetője. “Ami különösen fontos, hogy a tanulmányunkban az állatok magas zsírtartalmú étrendet folytattak, viszont mégsem nőtt a súlyuk és az emberek körében az étrendjükben lévő nagy zsír tartalmom az elhízás egyik gyakori oka.”

A kutatás főleg az úgynevezett Hedgehog (sündisznó) fehérjék útvonalára fókuszált, amelyek a testünk különböző szöveteiben aktívak. A csapat úgy módosította az egerek génjeit, hogy azok aktiválják a Hedgehog útvonalat a zsírsejtekben, amikor az állatok nagy zsírtartalmú ételeket fogyasztanak.

Nyolc hétnyi magas zsírtartalmú diétát követően, a kontroll állatok – amiknek génjeit nem módosították – elhízottá váltak, azonban a módosítottak súlya nem gyarapodott nagyobb mértékben, mint a kontroll egereké, akik normális étrendet folytattak.

A kutatók szerint az útvonal úgy szab gátat az elhízásának, hogy megakadályozza, hogy a zsírsejtek egy bizonyos méretnél nagyobbra nőjenek.

“A zsír felszedése főleg a zsírsejtek méretének növekedéséből fakad,” mondta Long. “Mindegyik zsírsejt nagyobbra nő így nagyobb zsírcseppeket tud magában tartani. A súly gyarapodás fő oka, hogy a zsírsejtek megnőnek, nem pedig az, hogy több zsírsejtünk lenne.”

Az útvonal és a hozzá köthető fehérjék stimulálása ezért megakadályozta, hogy a zsírsejtek több zsírt gyűjtsenek magukba.

“Ami fontosabb, hogy az anyagcsere kutatásainkban azt találtuk, hogy az aktív Hedgehog útvonalú állatok nem csak karcsúbbak voltak, hanem alacsonyabb volt a vér glükóz szintjük és kevésbé voltak érzékenyek az inzulinra.”

Azonban a felfedezések átültetése emberi alanyokban nem olyan egyszerű feladat, mivel az útvonalat aktiváló gyógyszereknek pontosan kell megcélozniuk a zsírsejteket, hogy elkerüljék a lehetséges mellékhatásokat – bizonyos rákfajták kapcsolatban állnak az útvonal túlműködésével. Viszont mivel az útvonal hasonló módon működik az embereknél mint az egereknél ezért a kutatók bizakodnak benne, hogy a módszert kezzeléssé tudják majd alakítani az elhízás ellen.

Az Eggyesült Államokban a felnőtt népesség több mint harmada van elhízva és az elhízásból fakadó orvosi költségek éves szinten megközelítőleg 147 milliárd dollárra rúgnak – kiemelten mivel az elhízás miatt nő az agyvérzés, a szívroham, a cukorbetegség és a rák kockázata is.

Forrás: elifesciences.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

“Lakható” bolygókat találtak egy közeli csillagrendszerben

Egy európai és chilei kutatócsapat bizonyítékot talált arra, hogy három élet kialakulására alkalmas bolygó kering a GJ1061 csillag körül. Tanulmányukban…

2019-09-05 8:14 du.

Egy 20 millió éves koponya meglepően összetett agynak adhatott otthont

Már hosszú ideje létezik az az elmélet, miszerint az emberszabású főemlősök agyának mérete fokozatosan, hosszú idő leforgása alatt érte el…

2019-08-29 2:19 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.