Egy új módszerrel valós időben képesek megfigyelni az agysejteket

A Kalifornia Egyetem idegkutatóinak új fejlesztése segíthet jobban megértenünk az asztrocitákat – agyunk csillag alakú sejtjeit, melyeknek rendellenes működése számos különböző neurológiai betegséghez vezethet. Az új módszer lehetővé tette a kutatók számára, hogy egy egér agyában valós időben figyeljék meg, hogy az asztrociták milyen módon vesznek részt az idegsejtek közötti kommunikációban.

A csapatot elsősorban az asztrociták és a szinapszisok – a neuronokat összekötő nyúlványok, melyek lehetővé teszik hogy jeleket küldjenek egymásnak – közötti kapcsolat érdekelte.

“Most már képesek vagyunk végignézni, ahogy kapcsolat jön létre az asztrociták és a szinapszisok között és meghatározni, hogy ezek a kapcsolatok hogyan változnak meg az Alzheimer vagy a Huntington kórnál,” mondta Baljit Khakh, a kutatásról készült tanulmány vezető szerzője. “Amit ebből kiderítünk, az új kaput nyithat ezeknek a betegségeknek a kezelési stratégiájában, például hogy meghatározzuk milyen sejtkommunikáció jellemzi a normális agyműködést.”

A kutatók már hosszú évek óta próbálkoznak az asztrociták és a szinapszisok közötti kapcsolat agyműködésre gyakorolt hatásának megfejtésével, azonban mostanáig nem sikerült olyan módszert kifejleszteniük, amivel egy élő állat agyát lennének képesek az ehhez szükséges módon vizsgálni.

Az új módszernél, egy lencsén áthaladó, különböző színű fényt használnak arra, hogy felnagyítsák az általuk vizsgálni kívánt sejteket. Ennek köszönhetően képesek voltak megfigyelni a sejtek közötti kapcsolatot és hogy hogyan változnak az idő előrehaladtával.

“Azt már tudtuk, hogy az asztrocitáknak fontos szerepe van az agy működésében és hogy különböző betegségekre is hatással vannak,” mondta Chris Octeau, a tanulmány első szerzője. “Azonban az, hogy a sejtek ezt hogyan érik el, tisztázatlan maradt.”

Kérdéses maradt még az is, hogy az asztrociták normális esetben milyen gyakran kapcsolódnak össze a szinapszisokkal és mindez hogyan változik meg a betegségeknél vagy a külvilágból jövő ingerek hatására.

“Ez az eszköz lehetővé teszi azokat a kísérleteket, melyekre már évek óta várunk,” mondta Khakh. “Például, most már képesek vagyunk megfigyelni, hogy az agysérülés hogyan változtatja meg az asztrociták és a neuronok közötti kapcsolatot és ezzel lehetővé teszi számunkra, hogy stratégiákat készítsünk a változások kezelésével.”

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.