Egy új módszert találtak az elektromos berendezések ellátására

Az Alberta Egyetem mérnök csapata egy új módszert fedezett fel, amivel egyszerűen láthatóak el a kézi berendezések és a szenzorok árammal. A felfedezés egy új világot nyit meg az úgynevezett dörzselektromos nanogenerátorok előtt, amik így már nagy sűrűségű egyenáramot képesek leadni, szemben a korábbi berendezések által termelt alacsony minőségű váltakozó árammal.

A kutatók eredetileg ezektől a parányi generátoroktól teljesen független vizsgálatot folytattak egy atomerő-mikroszkóp (AFM) segítségével. A kutatás során olyan apró konzolokról készítettek atomi felbontású felvételeket, amivel egy tárgyat úgy lehet “érezni”, mint amikor azokat az ujjainkkal végigfutnánk. A generátorokkal kapcsolatos felfedezés valójában a véletlen műve, mivel a kutatók azért jöttek csak rá hogy az anyag képes elektromos hullámokat kelteni, mert elfelejtettek kívülről áramot adni a mintának.

“Nem tudtam, hogy miért látok elektromos hullámot” – mondta Jun Liu, a jelenséget felfedező kutató.

A kutatók először egy anomáliára, interferenciára vagy technikai problémára gyanakodtak, azonban eltökéltek voltak, hogy kiderítsék mi is történt pontosan és ezért idővel rájöttek, hogy a hatást az anyag felület és a mikroszkóp szondája közötti súrlódás okozza.

Ezek szerint úgy tűnt, hogy a mikroszkóp konzoljainak az anyag felületén való mozgásának mechanikai energiája elektromosságot képes előállítani, azonban ahelyett hogy ezt az energiát egyszerre adná le a kutatók a használatával képesek voltak egyenletes áram létrehozására.

“Sokan már a prototípusszakaszban energiát próbálnak generálni, azonban a teljesítményüknek határt szab az általuk elért áramsűrűség. Ezt a problémát sikerült most megoldanunk,” mondta Liu.

“Ez nagy szám,” mondta Thomas Thundat, az eredeti kutatást felügyelő vegyészmérnök professzor. “Eddig, más csapatok arra voltak képesek, hogy nagyon magas feszültséget hozzanak létre, azonban áramot nem. Jun egy új módot fedezett fel a folyamatos áramellátásra.”

A felfedezés azt jelenti, hogy a nanoméretű generátoroknál megvan a lehetőség rá, hogy elég energiát gyűjtsenek elektromos berendezések ellátására pusztán a mozgásuk vagy a környezetük rezgéséből – ami lehet egy autó zötykölődése vagy éppen a szívverés. A technológia rengeteg területen felhasználható lehet – a hidak strukturális épségét monitorozó szenzoroktól, a csőhálózatokon át, a motoroktól egészen a viselhető elektronikai berendezésekig.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.