Egy új mumifikáló műhelyt fedeztek fel Egyiptomban

Egy több mint 2500 éves épületet fedeztek fel a régészek közel Egyiptom híres piramisaihoz, a Kairótól délre eső ősi nekropoliszban.

A memphisi Saqqara nekropolisz felfedezések között volt egy mumifikáló műhely és egy akna, amit valószínűleg közösségi temetkezőhelyként használtak. Memphis az UNESCO Világörökség része a maga hatalmas kiterjedésű nekropoliszával, amiben a három világhírű piramis mellett más kisebb temetkezési helyek és templomok is helyet kapnak.

A legújabb felfedezett épületek a régészek szerint a Szaisz-Perzsa Korból (i. e. 664-404) származnak. A több mint száz éve (1900-ban) feltárt Unas piramistól délre eső ásatási területen találták meg őket.

A mumifikáló műhelyben találtak egy rejtett balzsamozó kamrát, amiből rengeteg különböző edény került elő, köztük tálakkal és mérőpoharakkal. A régészek reményei szerint az edényekben lévő olajok és más anyagok segíthetnek jobb képet alkotni a 26. dinasztia korának mumifikáló technikáiról.

“Egy információs aranybányára bukkantunk ezek az olajak kémiai felépítésének formájában,” mondta Ramadan Hussein, a német-egyiptomi projekt vezetője.

A felfedezett ereklyék között voltak szarkofágok díszítéséhez használt jellegzetes papiruszok és szőttesek, a szervek tárolására használt kanópuszedény és különböző agyagedények készítéséhez használt összetevők. A kincsek egy része a jelenleg építés alatt álló Nagy Egyiptomi Múzeumban lesznek majd kiállítva – előreláthatólag az év vége felé.

Az ásatási területen ezen felül egy súlyosan megrongálódott fakoporsót találtak, melyben a múmiára egy aranyazott ezüst maszk volt helyezve – a legutóbbi ilyen maszkot 1939-ben találtak egy pap maradványain.

“A maszk felfedezését szenzációnak nevezhetjük,” mondta Hussein. “Csak nagyon kevés értékes fémből készült maszk maradt fenn a mai napig, mivel a legtöbb ősi egyiptomi előkelőség sírjait már nagyon régen kifosztották.”

A 30 méteres mélyen húzódó akna több temetkezési kamrának is helyet ad, melyekben rengeteg múmia nyugodott fakoporsókban és szarkofágokban.

“Ez még csak a kezdet,” tette hozzá Khaled al-Anani Régiségügyi Miniszter, aki szerint az ásatási terület még rengeteg más felfedezést tartogat.

Egyiptom az elmúlt években egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a turizmusának felélesztésére, aminek hatalmas visszaeséséért a 2011 politikai problémák és az azt követő zavargások voltak a felelősei. A miniszter reményei szerint az egyre több új felfedezés segíthet támogatni a turisták visszacsábítására tett más próbálkozásokat.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.