Kategóriák Történelem

Egy új mumifikáló műhelyt fedeztek fel Egyiptomban

Egy több mint 2500 éves épületet fedeztek fel a régészek közel Egyiptom híres piramisaihoz, a Kairótól délre eső ősi nekropoliszban.

A memphisi Saqqara nekropolisz felfedezések között volt egy mumifikáló műhely és egy akna, amit valószínűleg közösségi temetkezőhelyként használtak. Memphis az UNESCO Világörökség része a maga hatalmas kiterjedésű nekropoliszával, amiben a három világhírű piramis mellett más kisebb temetkezési helyek és templomok is helyet kapnak.

A legújabb felfedezett épületek a régészek szerint a Szaisz-Perzsa Korból (i. e. 664-404) származnak. A több mint száz éve (1900-ban) feltárt Unas piramistól délre eső ásatási területen találták meg őket.

A mumifikáló műhelyben találtak egy rejtett balzsamozó kamrát, amiből rengeteg különböző edény került elő, köztük tálakkal és mérőpoharakkal. A régészek reményei szerint az edényekben lévő olajok és más anyagok segíthetnek jobb képet alkotni a 26. dinasztia korának mumifikáló technikáiról.

“Egy információs aranybányára bukkantunk ezek az olajak kémiai felépítésének formájában,” mondta Ramadan Hussein, a német-egyiptomi projekt vezetője.

A felfedezett ereklyék között voltak szarkofágok díszítéséhez használt jellegzetes papiruszok és szőttesek, a szervek tárolására használt kanópuszedény és különböző agyagedények készítéséhez használt összetevők. A kincsek egy része a jelenleg építés alatt álló Nagy Egyiptomi Múzeumban lesznek majd kiállítva – előreláthatólag az év vége felé.

Az ásatási területen ezen felül egy súlyosan megrongálódott fakoporsót találtak, melyben a múmiára egy aranyazott ezüst maszk volt helyezve – a legutóbbi ilyen maszkot 1939-ben találtak egy pap maradványain.

“A maszk felfedezését szenzációnak nevezhetjük,” mondta Hussein. “Csak nagyon kevés értékes fémből készült maszk maradt fenn a mai napig, mivel a legtöbb ősi egyiptomi előkelőség sírjait már nagyon régen kifosztották.”

A 30 méteres mélyen húzódó akna több temetkezési kamrának is helyet ad, melyekben rengeteg múmia nyugodott fakoporsókban és szarkofágokban.

“Ez még csak a kezdet,” tette hozzá Khaled al-Anani Régiségügyi Miniszter, aki szerint az ásatási terület még rengeteg más felfedezést tartogat.

Egyiptom az elmúlt években egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a turizmusának felélesztésére, aminek hatalmas visszaeséséért a 2011 politikai problémák és az azt követő zavargások voltak a felelősei. A miniszter reményei szerint az egyre több új felfedezés segíthet támogatni a turisták visszacsábítására tett más próbálkozásokat.

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.