Kategóriák Egészség

Egy új peptid technológia képes lehet meggyógyítani a fogszuvasodást

A Washington Egyetem kutatói létrehoztak egy új terméket, ami fehérjék segítségével képes újraépíteni a fogzománcokat és segít a fogszuvasodáson is.

“A peptidek által irányított újraásványosítás egy egészséges alternatívát jelenthet a jelenlegi fogápolásban,” mondta Mehmet Sarikaya, a kutatásról szóló tanulmány vezető szerzője és az egyetem Vegyészmérnöki és Orális Egészségtudományok Karának docense.

Az új szer az elmélet szerint képes újjáépíteni a fogakat és meggyógyítani a fogszuvasodást anélkül, hogy annyiba kerülne vagy annyira kényelmetlen lenne mint a ma használt módszerek. A kutatók szerint a szer használatához nincs szükség fogorvos beavatkozásához sem.

A fogszuvasodás valamivel több mint egy kellemetlenség. A WHO adatai szerint a fogszuvasodás az összes korcsoportot érinti és időnként ezért komoly közegészségügyi problémát jelentenek – a direkt és indirekt kezelésükre és a miattuk kialakuló egyéb betegségekre költött rengeteg pénz hatalmas gazdasági terhet jelent az egészségügyi rendszerekre.

“A baktériumok a száj savas környezetében cukrot és más erjeszthető szénhidrátokat bontanak le, ennek a folyamatnak a melléktermékei demineralizálják a fogzománcot,” mondta Sami Dogan, a tanulány társszerzője.

Amíg a fogszuvasodásnak a korai szakaszában relatíve veszélytelen, addig a folyamat előrehaladtával egyre komolyabb problémák jelenhetnek meg – ha kezeletlen marad akár a fogak elveszését is maga után vonhatja. Ezen felül ennek a többi fogra és az őket támogató szövetekre is lehet hatása és rendkívül súlyos esetekben akár a beteg életére is veszélyt jelenthet.

A jó szájhigiénia a legjobb megelőzési mód és az elmúlt évtizedben a fogszuvasodás negatív hatásai lényegesen csökkentek a terjedésével. Azonban a tudósok szerint még továbbra is vannak olyan társadalmi-gazdasági csoportok, akiknél szokatlanul magas a betegség aránya és például az amerikai járványügyi hivatal adatai szerint a betegség ismét feltörekvőben van – ami a betegség elleni folyamatok regressziójára utal.

A test természetes fogalkotó fehérjét alapul véve a kutatócsapat előállt egy új módszerrel a fogzománc helyreállítására. A kutatóknak sikerült megragadniuk az amelogenin – a kemény korona zománc kialakításában létfontosságú szerepet játszó fehérje – lényegét és előálltak egy olyan rajta alapuló peptiddel, ami biomineralizációt vált ki, ezzel helyreállítva a fogzománcot.

“Megbizonyosodtunk róla, hogy ezek a peptidek képesek a fog felületéhez kötni, és kalcium és foszfát ionokat gyűjteni,” mondta Deniz Yucesoy, a tanulmány egy másik társszerzője.

Az új technológia lehetővé teszi, hogy 10-50 mikrométernyi új fogzománc jöjjön létre használatonként a fogakon. Amikor a technológi fejlesztése eléri a végét, azt mind privát mind pedig közegészségügyi környezetben is alkalmazhatják – például a fogkrémekbe való belekeverése kézenfekvő lehetőséget adhat a technológia terjedésére.

Forrás: pubs.acs.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

“Lakható” bolygókat találtak egy közeli csillagrendszerben

Egy európai és chilei kutatócsapat bizonyítékot talált arra, hogy három élet kialakulására alkalmas bolygó kering a GJ1061 csillag körül. Tanulmányukban…

2019-09-05 8:14 du.

Egy 20 millió éves koponya meglepően összetett agynak adhatott otthont

Már hosszú ideje létezik az az elmélet, miszerint az emberszabású főemlősök agyának mérete fokozatosan, hosszú idő leforgása alatt érte el…

2019-08-29 2:19 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.