Kategóriék Egészség

Egy új peptid technológia képes lehet meggyógyítani a fogszuvasodást

A Washington Egyetem kutatói létrehoztak egy új terméket, ami fehérjék segítségével képes újraépíteni a fogzománcokat és segít a fogszuvasodáson is.

“A peptidek által irányított újraásványosítás egy egészséges alternatívát jelenthet a jelenlegi fogápolásban,” mondta Mehmet Sarikaya, a kutatásról szóló tanulmány vezető szerzője és az egyetem Vegyészmérnöki és Orális Egészségtudományok Karának docense.

Az új szer az elmélet szerint képes újjáépíteni a fogakat és meggyógyítani a fogszuvasodást anélkül, hogy annyiba kerülne vagy annyira kényelmetlen lenne mint a ma használt módszerek. A kutatók szerint a szer használatához nincs szükség fogorvos beavatkozásához sem.

A fogszuvasodás valamivel több mint egy kellemetlenség. A WHO adatai szerint a fogszuvasodás az összes korcsoportot érinti és időnként ezért komoly közegészségügyi problémát jelentenek – a direkt és indirekt kezelésükre és a miattuk kialakuló egyéb betegségekre költött rengeteg pénz hatalmas gazdasági terhet jelent az egészségügyi rendszerekre.

“A baktériumok a száj savas környezetében cukrot és más erjeszthető szénhidrátokat bontanak le, ennek a folyamatnak a melléktermékei demineralizálják a fogzománcot,” mondta Sami Dogan, a tanulány társszerzője.

Amíg a fogszuvasodásnak a korai szakaszában relatíve veszélytelen, addig a folyamat előrehaladtával egyre komolyabb problémák jelenhetnek meg – ha kezeletlen marad akár a fogak elveszését is maga után vonhatja. Ezen felül ennek a többi fogra és az őket támogató szövetekre is lehet hatása és rendkívül súlyos esetekben akár a beteg életére is veszélyt jelenthet.

A jó szájhigiénia a legjobb megelőzési mód és az elmúlt évtizedben a fogszuvasodás negatív hatásai lényegesen csökkentek a terjedésével. Azonban a tudósok szerint még továbbra is vannak olyan társadalmi-gazdasági csoportok, akiknél szokatlanul magas a betegség aránya és például az amerikai járványügyi hivatal adatai szerint a betegség ismét feltörekvőben van – ami a betegség elleni folyamatok regressziójára utal.

A test természetes fogalkotó fehérjét alapul véve a kutatócsapat előállt egy új módszerrel a fogzománc helyreállítására. A kutatóknak sikerült megragadniuk az amelogenin – a kemény korona zománc kialakításában létfontosságú szerepet játszó fehérje – lényegét és előálltak egy olyan rajta alapuló peptiddel, ami biomineralizációt vált ki, ezzel helyreállítva a fogzománcot.

“Megbizonyosodtunk róla, hogy ezek a peptidek képesek a fog felületéhez kötni, és kalcium és foszfát ionokat gyűjteni,” mondta Deniz Yucesoy, a tanulmány egy másik társszerzője.

Az új technológia lehetővé teszi, hogy 10-50 mikrométernyi új fogzománc jöjjön létre használatonként a fogakon. Amikor a technológi fejlesztése eléri a végét, azt mind privát mind pedig közegészségügyi környezetben is alkalmazhatják – például a fogkrémekbe való belekeverése kézenfekvő lehetőséget adhat a technológia terjedésére.

Forrás: pubs.acs.org

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani olyan tárgyakat, amelyek az általuk fejlesztett nanoméretű mintázattal rendelkezett.…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoztak; például élelem…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.