Egy új számítógépes modell szerint a klímaváltozás szinte teljesen természetes lehet

Az ausztrál biológus Jennifer Marohasy és az informatikus John Abbot a klímaváltozást neurális hálózatokkal  próbálták vizsgálni – és az eredményeik szerint a Földön jelenleg tapasztalt klímaváltozás szinte teljesen természetes lehet.

A világ legtöbb tudósa egyetért abban, hogy a klímaváltozás valós és annak a következménye, hogy túl sok szén-dioxidot engedtünk szabadon a légkörben. Azonban egy új tanulmány szerint ez az elképzelés hibás alapokon nyugszik, amit már lassan egy évszázada határoztak meg, amikor megállapították, hogy a szén-dioxid mennyi hő elnyelésére lehet képes.

A kutatók szerint mivel azóta nagyon kis munkát végeztek ezzel kapcsolatban, ezért ezeknek a paramétereknek a globális alkalmazásával lehetetlen bebizonyítani, hogy a szén-dioxid képes e ekkora hatást gyakorolni a bolygó hőmérsékletére. Ezért a kutatók szorgosan gyűjteni kezdték a tanulmányokat, melyekben igyekeznek meghatározni az elmúlt 2000 év hőmérsékletét – például fagyűrűkkel, korallok belsejével stb.

Ezeket az adatokat azután egy neurális hálózatba táplálták be, amit a tudósok korábban az asztrál csapadékozás meghatározására, előrejelzésére használtak. A rendszer úgy működik hogy megnézi az adathalmazban lévő mintákat, így többet megtud az adott szituációról – ebben az esetben az elmúlt 2000 év globális hőmérséklete által kirajzolt mintákból készít előrejelzéseket a rendszer.

A kutatók arról számolnak be, hogy a számítógépes rendszer hőmérséklet emelkedési becslései nagyjából megegyeztek a valódi mérésekkel – anélkül hogy több szén-dioxidot adtak volna hozzá – ami arra utalhat hogy nem a szén dioxid a felelős a felmelegedésért. Azt is megjegyezték, hogy a Középkori Meleg Időszak – 986-tól 1234-ig – ideje alatt a hőmérséklet nagyjából megegyezett a ma tapasztalttal. A két tudós szerint ez bizonyítja, hogy a bolygó ugyanerre a szintre melegedett volna akkor is ha az emberek nem pumpáltak volna rengeteg szén-dioxidot a légkörbe.

Ezen felül azt is megjegyezték, hogy az általuk használt modell megmutatja azt is, hogy a globális hőmérsékleti átlagok visszaestek 1980 után, ami egybeesik más tudósok által megfigyelt lelassulással, amire eddig még nem találtak pontos magyarázatot. Ezért a kutatás végkövetkeztetése, hogy a felmelegedés, amit tapasztalunk természetes és valószínűleg visszaesik majd, ahogyan azt korábban tette.

A kutatás valószínűleg nagy visszhangot fog kiváltani mindkét oldal hívei körében és remélhetőleg a kérdés ilyen módon történő további vizsgálata megmutatja majd, hogy valójában melyik oldalnak is van igaza. Azonban ez a kutatás szinte biztosan kevésnek bizonyul ahhoz, hogy megingassa a jelenlegi – több ezer tanulmány által támogatott – konszenzust a tudományos világban.

Forrás: elsevier.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.