Egy új szintetikus antibiotikum képes leszámolni a szuper-baktériumokkal

30 éve először sikerült egy új antibiotikum csoportot szintetizálni, amivel már fertőzést is sikeresen kezeltek. Az egyébként 2015-ben talajmintákban felfedezett teixobactin-on alapuló antibiotikum előállítása az első lépés a kereskedelmi forgalomba kerüléshez vezető úton. Az új antibiotikumnak az a jellegzetessége, hogy mivel hatásmechanizmusa eltér a többi antibiotikumtól, ezért felhasználható lehet a különböző antibiotikum rezisztens kórokozók ellen is.

A Lincoln Egyetem kutatói által létrehozott vegyület a teixobactin leegyszerűsített változata, amivel egereken már sikeresen kezeltek bakteriális fertőzéseket – ami az első bizonyíték rá, hogy ez a leegyszerűsített forma is hatékony a baktériumokkal szemben.

Az új antibiotikummal, amellett hogy sikeresen kezelték a fertőzést, annak súlyosságát is minimalizálni tudták – ami a kontrollként használt moxifloxacin klinikai antibiotikummal nem sikerült.

Az előrejelzések szerint 2050-re évente további 10 millió embert fertőznek majd meg a gyógyszerekkel szemben ellenálló baktériumok. Emiatt az új végszükség esetén bevethető antibiotikumok kifejlesztése egyre nagyobb hangsúlyt kap az orvostudományi kutatásokban világszerte.

“A sikerünk átfordítása a kémcsövekből valódi életbeli esetekre, egy kvantum ugrás az új antibiotikumok fejlesztésébe és közelebb hoz minket, hogy realizáljuk a leegyszerűsített teixobactinok terápiás lehetőségeit,” mondta Ishwar Singh, aki az egyetem Gyógyszerészeti Karának új gyógyszer tervezési és fejlesztési specialistája.

“A teixobactin felfedezése önmagában forradalmi volt, mivel az új baktérium által ellenállás nélkül megölt szuper-baktériumok között volt például az MRSA (az egyik leggyakoribb antibiotikum rezisztens baktérium).”

A tudósok szerint azonban még ezekkel az előrelépésekkel is rengeteg további munkára van szükség és megközelítőleg még akár 6-10 év munkára mire az antibiotikum már emberekre is biztonságosan alkalmazhatóvá válik.

A munka a Lincoln Egyetem csapatnának korábbi munkáján alapszik és az elmúlt 22 hónap alatt sikerült a teixobactin egy működőképes gyógyszerré alakítaniuk. A kutatás következő lépése ezután a leegyszerűsített szintetikus antibiotikum variánsokról készült adatbázis kibővítése lesz, ezzel tovább egyengetve az antibiotikum útját a tényleges felhasználásig.

Forrás: pubs.acs.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.