Egy új tanulmány nem talált felső határt az emberi élettartamnak

Emma Morano áprilisban távozott az élők sorából. Az olasz származású nő 117 éves korában vesztette életét, halála előtt ő a legöregebb elő ember volt a Földön.

A Morano-hoz és a francia Jeanne Calment-hez – aki 122 évet élt –  hasonló szuper-százévesek létezése már hosszú ideje foglalkoztatja a tudósokat. Egy korábbi tanulmány szerint az emberi maximális élettartama 115 év körül éri el a csúcsát.

Azonban most a McGill Egyetem biológusainak egy új tanulmánya teljesen más képet fest a lehetőségekről. Bryan G. Hughes és Siegfried Hekimi összegyűjtötte és megvizsgálta 1968-től minden évben az USA, Britannia, Franciaország és Japán területen élő legöregebb emberek életkorát. A tudóscsapat nem talált bizonyítékot rá, hogy létezne egy határ.

” Ha létezik ilyen maximum, akkor azt még nem értük el.” mondta Hekimi. “Nem ismerjük mi lehet ez az életkori maximum. A tények alapján a trendvonalak meghosszabbításával megmutathatjuk, hogy a maximum és az átlagos élettartam tovább emelkedhet a belátható jövőben.”

Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy mi történik az átlagos életkorral. Például egy 1920-ban született kanadai előreláthatóan 60 éves kort élt meg amíg ez 1980-ra már 76-ra és mára már egészen 82 évre emelkedett. A maximális életkor is ehhez hasonló trendeket követ.

“Lehetetlen megjósolni, hogy hogyan alakul majd a jövő emberének az élettartama,” mondta Hekimi.

Sok tudós azon a véleményen van, hogy a technológia, az orvosi beavatkozások és az életkörülmények javulása mind hozzájárult a felső határ eltolásához.

“Nehéz megmondani,” tette hozzá Hekimi.“Háromszáz évvel ezelőtt, az emberek nagyrészt csak rövid ideig éltek. Ha azt mondtuk volna nekik, hogy egy nap az emberek nagy része akár 100 évig is élhet, azt mondták volna ez bolondság.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.