Egy új tanulmány szerint a 70-es évek óta folyamatosan csökken az IQ

Egy norvég kutatócsapat észrevette, hogy az IQ tesztek eredményei folyamatosan esnek az elmúlt évtizedekben. Bernt Bratsberg és Ole Rogeberg a felfedezésről készült tanulmányukban leírják a vizsgálataik eredményét és megpróbálnak lehetséges magyarázatot is adni a különös jelenségre.

A mostani kutatással szemben az eddigi tanulmányok éppen arról számoltak be, hogy az emberek az előző évszázadban folyamatosan okosabbá váltak – legalábbis az IQ terén – ezt a jelenséget nevezték Flynn hatásnak. Rengeteg elmélet született arról, hogy ez a növekedés minek is köszönhető és a fő tényezőknek a gyerekkori jobb tápanyagbevitelt, egészségügyi ellátást és oktatást gondolták többek között, melyek így okosabb felnőtteket eredményeztek. Azonban most a legfrissebb vizsgálatok szerint a trend a végéhez érhetett. Ahelyett hogy okosabbá válnának az emberek, mára épp az ellenkező lehet igaz.

A vizsgálatukban a kutatók 1970 és 2009 között gyűjtött, a Norvégiában kötelező katonai kiképzésben részt vevő férfiak IQ tesztjeinek eredményeit hasonlították össze. A kutatás majdnem 40 éve során 730000 tesztet hajtott végre. A tanulmány eredményei szerint az intelligencia átlagosan generációnként 7 ponttal csökkent – amivel épp az ellenkezőjét mutatja, mint a 70 évvel ezelőtti vizsgálatok.

Azonban szerencsére vannak jó hírek is – vagy legalább is jobbak. Mivel a kutatók családokon belül – szülők és gyermekeik – illetve a családok között is különbségeket láttak, így a gyanú a genetikai hatások – hátrányos gének halmozódása – és a demográfiai hatások helyett inkább környezeti hatásokra hárult. Azonban az eredmények arra is utalnak, hogy életviteli változások is állnak a jelenség mögött – például az oktatási rendszer változása vagy hogy ma már lényegesen kevesebbet olvasnak az emberek.

Sajnos az intelligencia csökkenését más kutatók is alátámasztották. A brit kutatócsapat szintén egy új kutatás keretében megállapította, hogy náluk is 2,5 és 4,3 pont közötti csökkenést tapasztaltak a második világháborút követő időszakban. Egy amerikai kutatócsapat megállapította, hogy a sok halat fogyasztó gyerekeknek magasabb volt az intelligenciája és jobban is aludtak – ami szintén meghatározó tényező a felnőttkori intelligenciában.

Azonban ezzel az a probléma, hogy a fejlett országokban a halfogyasztás lényegesen visszaesett az elmúlt évtizedekben – viszont néhány országban már aktívan odafigyelnek a gyerekek halfogyasztására. Egy további problémás dolog lehet az aktív életmód visszaszorulása – ami több korábbi tanulmány szerint is lényegesen hozzájárul ahhoz, hogy az öregedés során kevésbé csökkenjen az intelligencia.

Ezeknek a kutatásoknak egy másik értelmezése szerint nem az emberek butulnak el, hanem a használt IQ teszt nem tükrözi megfelelően a mai emberek intelligenciáját – a mai világban már más képességek lehetnek az előnyösek mint korábban és ezeknek a mérésére elképzelhető, hogy nem megfelelőek a mai IQ tesztek. Viszont amíg a kutatók behatóbban és széleskörűbben nem vizsgálják meg a problémát addig csak találgatni lehet.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.