Kategóriék Egészség

Egy új tanulmány szerint a kannabisz használat nincs jelentős hatással a krónikus fájdalomra

Egy négy éves felmérés szerint az orvosi kannabisz mégsem annyira hatékony a krónikus fájdalom enyhítésében mint azt korábban gondolták.

Az ausztrál Új-Dél-Wales Egyetem – akik a világ leghosszabb ilyen témában történő felmérését végezték – nem találtak bizonyítékot arra, hogy a kannabisznak szerepe lehet a nem rákos eredetű krónikus fájdalom csökkentésében, az opioidot használó és nem használó betegek körében.

Az ország egészségügyi rendszere által támogatott és a Nemzeti Drog és Alkohol Kutató Központja által végzett felmérés szerint a kísérletben résztvevő orvosi kannabiszt használó krónikus fájdalommal küzdő önkéntesek egy sornyi vizsgálat szerint több fájdalmat és szorongást éreznek, kevésbé tudnak együtt élni a fájdalmukkal és ez több esetben a mindennapi feladataikat is megnehezíti, szemben azokkal akik nem használtak kannabiszt. A csapat nem talált bizonyítékot arra, hogy a kannabisz csökkentené a fájdalomérzetet vagy csökkentené az opioid tartalmú fájdalomcsillapítók használatát.

A négy éves POINT (Pain and Opioids IN Treatment)  a világ egyik leghosszabb, mélyreható közösségi tanulmánya a gyógyszeripari opiátokról és a krónikus, nem rákos fájdalmakról. A kutatók a kannabisz használat hatásait is megvizsgálták, a fájdalomcsillapítás és az opioid használat tekintetében.

A kannabisz orvosi célra történő használata egyre elterjedtebbé válik világszerte és a használatának egyik leggyakoribb indoka a nem rákos eredetű fájdalom csökkentése. Mivel az orvosi kannabisz a feltételezések szerint segíthet csökkenteni a fájdalmat ezért megjelent az az elképzelés is, hogy a használata segíthet csökkenteni az opioid használatot is – ami jelenleg hatalmas problémát jelent a világ több országában, kiemelten az USA-ban.

Viszont a mai napig erről a fájdalomcsillapító hatásról csak korlátozott mennyiségű bizonyíték szól – és azok zöme rövid vizsgálatokból származik – illetve az opioid használatot csökkentő hatásról is csak nem kontrollált tanulmányok szólnak.

A mostani kutatáshoz közösségi gyógyszertárakban gyűjtöttek önkénteseket, akikről részletes mentális és fizikai egészséget, gyógyszer és kannabisz használatot és fájdalomszint felméréseket készítettek minden évben. A résztvevők közül a krónikus fájdalomban szenvedők medián 10 éve szenvednek a fájdalomtól és medián 4 éve szednek ellene valamilyen opioid tartalmú fájdalomcsillapítót. A csoport körében, nem meglepő módon, az átlagnál lényegesen magasabb volt a fizikai és mentális problémák aránya.

Az eredmények óvatosságra intenek, mivel a kutatás nem talált egyértelmű jeleket arra, hogy a kannabisz alkalmas lenne a krónikus fájdalom kezelésére.

“A krónikus nem rákos eredetű fájdalom egy igen összetett probléma. A legtöbb ember számára valószínűtlen hogy létezne egy hatásos kezelés,” mondta Gabrielle Campbell, a felfedezésről megjelent publikáció első szerzője.

“A krónikus fájdalomban élő opioid tartalmú gyógyszereket szedő embereket vizsgáló tanulmányunkban, annak ellenére, hogy a kannabisz használat vélt előnyeiről is beszámoltak a résztvevők, mégsem találtunk erős bizonyítékokat arra, hogy a kannabisz használat csökkentené az önkéntesek fájdalmát vagy az opioid használatát az idő előrehaladtával.”

Forrás: thelancet.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.