Kategóriák Egészség

Egy új tanulmány szerint a kannabisz használat nincs jelentős hatással a krónikus fájdalomra

Egy négy éves felmérés szerint az orvosi kannabisz mégsem annyira hatékony a krónikus fájdalom enyhítésében mint azt korábban gondolták.

Az ausztrál Új-Dél-Wales Egyetem – akik a világ leghosszabb ilyen témában történő felmérését végezték – nem találtak bizonyítékot arra, hogy a kannabisznak szerepe lehet a nem rákos eredetű krónikus fájdalom csökkentésében, az opioidot használó és nem használó betegek körében.

Az ország egészségügyi rendszere által támogatott és a Nemzeti Drog és Alkohol Kutató Központja által végzett felmérés szerint a kísérletben résztvevő orvosi kannabiszt használó krónikus fájdalommal küzdő önkéntesek egy sornyi vizsgálat szerint több fájdalmat és szorongást éreznek, kevésbé tudnak együtt élni a fájdalmukkal és ez több esetben a mindennapi feladataikat is megnehezíti, szemben azokkal akik nem használtak kannabiszt. A csapat nem talált bizonyítékot arra, hogy a kannabisz csökkentené a fájdalomérzetet vagy csökkentené az opioid tartalmú fájdalomcsillapítók használatát.

A négy éves POINT (Pain and Opioids IN Treatment)  a világ egyik leghosszabb, mélyreható közösségi tanulmánya a gyógyszeripari opiátokról és a krónikus, nem rákos fájdalmakról. A kutatók a kannabisz használat hatásait is megvizsgálták, a fájdalomcsillapítás és az opioid használat tekintetében.

A kannabisz orvosi célra történő használata egyre elterjedtebbé válik világszerte és a használatának egyik leggyakoribb indoka a nem rákos eredetű fájdalom csökkentése. Mivel az orvosi kannabisz a feltételezések szerint segíthet csökkenteni a fájdalmat ezért megjelent az az elképzelés is, hogy a használata segíthet csökkenteni az opioid használatot is – ami jelenleg hatalmas problémát jelent a világ több országában, kiemelten az USA-ban.

Viszont a mai napig erről a fájdalomcsillapító hatásról csak korlátozott mennyiségű bizonyíték szól – és azok zöme rövid vizsgálatokból származik – illetve az opioid használatot csökkentő hatásról is csak nem kontrollált tanulmányok szólnak.

A mostani kutatáshoz közösségi gyógyszertárakban gyűjtöttek önkénteseket, akikről részletes mentális és fizikai egészséget, gyógyszer és kannabisz használatot és fájdalomszint felméréseket készítettek minden évben. A résztvevők közül a krónikus fájdalomban szenvedők medián 10 éve szenvednek a fájdalomtól és medián 4 éve szednek ellene valamilyen opioid tartalmú fájdalomcsillapítót. A csoport körében, nem meglepő módon, az átlagnál lényegesen magasabb volt a fizikai és mentális problémák aránya.

Az eredmények óvatosságra intenek, mivel a kutatás nem talált egyértelmű jeleket arra, hogy a kannabisz alkalmas lenne a krónikus fájdalom kezelésére.

“A krónikus nem rákos eredetű fájdalom egy igen összetett probléma. A legtöbb ember számára valószínűtlen hogy létezne egy hatásos kezelés,” mondta Gabrielle Campbell, a felfedezésről megjelent publikáció első szerzője.

“A krónikus fájdalomban élő opioid tartalmú gyógyszereket szedő embereket vizsgáló tanulmányunkban, annak ellenére, hogy a kannabisz használat vélt előnyeiről is beszámoltak a résztvevők, mégsem találtunk erős bizonyítékokat arra, hogy a kannabisz használat csökkentené az önkéntesek fájdalmát vagy az opioid használatát az idő előrehaladtával.”

Forrás: thelancet.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.