Egy új tanulmány szerint a légszennyezés szellemi leépülést is okozhat

Két pekingi és a Yale Egyetemek kutatói kapcsolatot találtak a légszennyezés és az emberek mentális leépülése között.

Az mára eléggé köztudottá vált, hogy a légszennyezés különböző fizikai betegségeket okozhat – különösen a tüdőkre nézve -, azonban egyre több bizonyíték szól amellett, hogy mentális károkat is okozhat. A legújabb tanulmányban a kutatók más, a témában korábban megjelent kutatások eredményeire építve állapították meg, hogy a légszennyezés a szellemi leépülések egyik kiváltó oka lehet.

A kutatás során a tudósok összesen 25000 Kína 162 régiójában élő ember matematikai és beszéd képességeit tesztelték. A tesztek eredményeit ezután az adott régiók légszennyezéséről gyűjtött adatokkal együtt vizsgálták. A kutatók elmondása szerint a vizsgált emberek kiválasztása jól leképezi a kínai társadalom nemi és kori eloszlását – és mindkét nem és rengeteg különböző korcsoport megfelelő mértékben képviselteti magát.

Az eredmények szerint a jobban szennyezett területeken az idősebb emberek – akik hosszabb ideig voltak kitéve a szennyezésnek – rosszabbul teljesítettek a teszteken, más területek hasonló korú embereihez viszonyítva. A kutatók azt is megjegyezték, hogy az alacsony iskolázottságú férfiak körében volt a legnagyobb hatása a légszennyezésnek. Mivel a leépülés látszólag erősödött az idő előrehaladtával, így az tovább erősíti az elméletet, hogy erős kapcsolatban van a légszennyezéssel és nem más eltérő tényezők okozták a különbséget. Mindezeken felül az eredmények szerint bizonyos szinten a szennyezett területeken megnőhet a különböző neurodegeneratív betegségek száma is.

Jelenleg még nem tudni pontosan, hogy milyen mechanizmusok által támogatja a légszennyezés a szellemi leépülést, azonban az eddigiek szerint a választ valószínűleg az agyi fehérállományban kell majd keresni – aminek fontos szerepe van a különböző agyi területek közötti kommunikációban. A kutatásból jelenleg az sem teljesen tiszta, hogy mely szennyező anyagok az igazán veszélyesek – ez részben annak köszönhető, hogy a kutatók számára csak a nitrogén és kén-dioxid illetve a 10 mikrométernél kisebb szállópor adatai álltak rendelkezésre az összes vizsgálat területen. Emiatt több lehetséges problémás anyag kiesett a vizsgálatból – például szén-monoxid, ózon illetve a nagyobb szállópor részecskék.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.