Kategóriák Űr

Egy új tanulmány szerint sokkal valószínűbb, hogy lakható a Naprendszerhez legközelebb eső exobolygó

Még 2016-ban az ESO (European Southern Observatory) csillagászai igazolták, hogy a hozzánk legközelebb lévő Proxima Centauri csillag körül kering egy Földhöz hasonló bolygó. A kutatók azt is megállapították, hogy a Proxima b névre keresztelt bolygó a csillag lakható zónájában kering. Azóta rengeteg tanulmány jelent meg arról, hogy a Proxima b tényleg lakható lehet-e.

Sajnos az eddigi kutatások eredményei nem túlzottan reménykeltőek. Például több tanulmány szerint a Proxima Centauri csillag túlzottan instabil, emiatt kevesebb esély van arra, hogy fennmaradjon a Proxima b légköre és fennmaradjon a folyékony víz a felszínén. Azonban a NASA vezette legújabb kutatás során több lehetséges időjárási forgatókönyvet is megvizsgáltak, melyek szerint a bolygón lehet annyi folyékony víz, ami elegendő az élet fenntartására.

A vörös törpék körül keringő bolygóknak, mint amilyen a Proxima b is, rengeteg kihívással kell szembenézniük, amikor felmerül a lakhatóság kérdése. Az egyik ilyen, hogy a csillagjuk túlzott közelsége miatt könnyen elillanhatnak az üvegházhatást okozó gázok a életciklusuk elején. További problémát jelent a nagyerejű sugárzás és a napszél, ami katasztrofális hatással lehet a bolygó légkörére és vízháztartására.

Mindazonáltal, még sok dolog ismeretlen a Proxima b fejlődési periódusával kapcsolatban és lehetnek olyan forgatókönyvek, amik mellett lehetőség van a lakhatóság fennmaradására.

“Először is még nem tudjuk, hogy a Prox b-nek van-e egyáltalán légköre és még ha van is neki, van e rajta víz. Ezek nélkül az általunk ismert élet nem létezhet. Lehetséges, hogy a Prox b eredetileg légkör nélkül jött létre vagy légkörrel együtt, de egy vízben szegény csillagrendszerben. Vagy egy enyhe légkörrel és rengeteg vízzel jött létre,” mondta Anthony D. Del Genio a bolygóról megjelent legújabb tanulmány első szerzője.

“Másodszor a Proxima Centauri egy M csillag vagy ‘vörös törpe.’ Ezek a csillagok sokkal kisebbek és hidegebbek mint a Nap, így a bolygónak nagyon közel kell lennie egy ilyen csillaghoz, hogy elég csillagfény érje ahhoz, hogy lakható klímája legyen. A probléma ezzel az, hogy az M csillagok az élettartamuk alatt nagyon aktívak.”

“Harmadszor, az élettartamuk elején az M csillagok nagyon világosak és forrók, ami azt jelenti, hogyha a Prox b lakhatóként indult, akkor idejekorán felmelegedhetett és elveszíthette a vizét, mielőtt még az életnek lehetősége lett volna kialakulni.”

A Proxima Centauri csillag aktivitásának változásai kiemelten nagy problémát jelentenek, mivel még más vörös törpékhez viszonyítva is instabilak. Csak az elmúlt években kettő jelentős erősségű kitörést észleltek a rendszer irányából, amiből a második annyira erős volt , hogy a Földről szabad szemmel is lehetett látni.

Azonban a tanulmányban több olyan lehetséges esetet is leírtak, ami mellett a Proxima b képes lehet az élet fenntartására. Ezen felül a tényezők, amik veszélyt jelenthetnek az életre eddig nagyrészt ismeretlenek a rendszer tekintetében. Ez például jelentheti azt, hogy a bolygó a csillagtól jóval távolabb alakult ki és az évmilliók alatt folyamatosan közeledett a csillagához.

Egy másik biztató dolog, hogy elképzelhető, hogy a Proxima b a Föld vízkészletének tízszeresével rendelkezett, amiből ha a sugárzás 90%-ot el is távolított, még mindig elég maradt ahhoz, hogy felszíni óceánok legyenek rajta. A csapat szerint ezen felül az is elképzelhető, hogy a bolygót egy hidrogén alkotta külső légkör is védte, ami fokozatosan eltűnt és hátrahagyott egy, az élet számára kedvezőbb légkört.

Hogy megállapítsák mennyire valószínűek az eddig leírt lehetőségek a kutatók három dimenziós szimulációkat készítettek a rendszerről. Ezt a modellt a NASA korábban a földi időjárásnak előrejelzésére és korábbi állapotának a meghatározására is használta valamint az ősi Vénusz lakhatóságának lehetőségeit.

A szoftverrel a csapat különböző légköröket teremtett a Proxima b számára, köztük egy földihez és egy a marsihoz hasonlóval, valamint vizsgálta a földi légkör több különböző változatát is, például, hogy mit eredményezne egy sűrűbb légkör vagy egy kevésbé sós óceán.

Végül pedig a csapat azt a kérdést is megvizsgálta, hogy a bolygó kötött tengelyforgású e, azaz mindig ugyanazt az oldalát mutatja a csillaga felé. Mindezen felül több tengelyforgási ütem lehetőségét is megvizsgálták.

A modellek eredményei szerint az összes esetben lehetőség volt arra, hogy a bolygó felszínén folyékony víz legyen és meglepő módon azt is megállapították, hogy még a kötött tengelyforgás esetén is, a napsütötte és a folyamatosan sötét oldal között van lehetőség akkora hőcserélésre – kiemelten az óceáni áramlatokkal -, hogy emellett is teljesen lakható legyen a bolygó.

A kutatók szerint így, ha a bolygó valóban rendelkezik légkörrel és folyékony vízzel, akkor jó esély van arra, hogy lakható legyen. Ez bizakodással töltheti el azokat, akik az elmúlt idő folyamatos negatív eredményei hatására már letettek a Proxima b lakhatóságának reményeiről.

A csapat szerint a kutatás nemcsak a Proxima b hanem más hasonló vörös törpék körül keringő földhöz hasonló bolygókra is kivetíthetőek, ami azért igen nagy jelentőségű mivel a Tejút-rendszer csillagainak 70 százaléka vörös törpe.

Az elkövetkező években a ma még építés alatt álló új teleszkópoknak is hatalmas szerepe lesz a rendszer további vizsgálatában, amikkel a remények szerint az egész Tejút-rendszerről is többet tudhatunk meg.

Forrás: liebertpub.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.