Egy új technika, ami gyorsabb mint az 5G

Az 5G hálozat, más néven az ötödik-generációs mobil hálózat bevezetését 2020-ra tervezik és ezzel gyorsabb adatforgalomra is számíthatunk. De mi van akkor, ha 2020-ra ennél sokkal gyorsabb sebesség is elérhetővé válik?

Ez az egyik témája a héten, San Francisco-ban tartott Nemzetközi Szilárd-Félvezető Áramkör Konferenciának (International Solid-State Circuits Conference).

A tanulmány egy terahertz-es adó egységet mutatott be, amit a Nemzetközi Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet, a Panasonic és a Hiroshima Egyetem fejlesztett ki. Ez a technológia a 290 GHz és 315 Ghz közötti frekvenciatartományban sugároz és az adatátviteli sebessége 105 gigabit per másodperc – ami 10 szer olyan gyors mint a 5G tervezett sebessége. A kész technológiát a 2019-es Globális Rádiókommunikációs Konferencián tervezik bemutatni.

Ezt a sebességet a tudósok kvadratúra amplitúdómodulációként említik, ami feljavítja a vezeték nélküli kapcsolat sebességét 300GHz-es tartományban. A kutatók most először voltak képesek a 100 gigabit/másodperc adatátvitel meghaladására, egy integrált áramkörön alapuló adóval.

A távolság is számít

A legtöbb modern adatátviteli technológia, kifejezetten a leggyorsabbak, optikára épülnek. Ez az amiben a kutatás nagy különbséget mutat. Ez a fejlesztés megmutatja, hogy mekkora lehetőség van a vezeték nélküli technológiában.

“Napjainkban megabites vagy jobb esetben gigabites átviteli sebességről beszélünk, de úgy gondolom hamarosan terabitekről fogunk beszélni. Ezt nyújtják a THz-es vezetéknélküli technológiák. Eddig ilyen extrém sebességeket csak optikán értek el, de mi ezt a sebességet a levegőben akarjuk elhozni és ez egy nagyon fontos lépés ez-irányba. 300 GHz-es tartományban használható vevőket is tervezünk készíteni, ahogyan modulációs és demodulációs áramköröket is, a nagyon nagy sebességű kommunikációhoz. ” mondta Minoru Fujishima a Hiroshima Egyetemről.

Bár a tanulmány bemutatta a sebességet, de arról, hogy milyen távolságok érhetőek el, még nem esett szó. Arról sem tesz említést, hogy a 105 gigabit/másodperc sebességet milyen távolságon érték el. A sebesség számít de a távolság is legalább annyira fontos.

Akár hogy is, a fejlesztés még így is rendkívül nagy teljesítmény és egy új lépés a jövő technológiája felé. Rendkívül nagy kihívás meghaladni a jelenlegi optikai hálózat sebességét. Úgy tűnik a kommunikáció jövője a vezetéknélküli technológiában rejlik.

Forrás: futurism.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.