Kategóriák Tech

Egy új technológia beszéddé alakítja a gondolatainkat

A Kolumbia Egyetem kutatóinak sikerült először értelmes érthető szöveget alkotni a rendszerükkel az emberek gondolatait. A rendszer az emberek agyi aktivitásának monitorozásával képes rekonstruálni az ember által hallott szavakat.

A szakértők szerint a csúcs-modern beszéd szintetizátorok és mesterséges intelligenciák keresztezésével született rendszer komoly előrelépéseket hozhat abban, hogy hogyan kommunikálunk számítógépeinkkel, illetve rendkívül fontos lehet azoknak az embereknek is, akik valami miatt képtelenek a beszédre.

Az már évtizedek óta tudjuk, hogy amikor az emberek beszélnek – vagy elképzelik, hogy beszélnek – az agyukba árulkodó aktivitási minták jelennek meg. Ehhez hasonló módon jellegzetes mintázata van annak is, amikor valaki mást hallgatunk – vagy ezt elképzeljük.

A szakértők már hosszú ideje dolgoznak azon, hogy rögzítsék és dekódolják a gondolatainak és ezzel lehetővé téve, hogy azok beszéd formájában a külvilágba is eljussanak.

Azonban mindez sokkal nagyobb kihívásnak bizonyult, mint arra a kutatók eredetileg számítottak. A korai próbálkozásoknál egyszerű számítógépes modellekkel igyekeztek spektrogrammokat elemezni, viszont mivel ezek nem jártak sikerrel a kutatók olyan úgynevezett vokódereket kezdtek alkalmazni, amik rögzített beszédből képezve maguktól is képesek beszédet szintetizálni.

Ahhoz, hogy a vokóderek képesek legyenek az agyi aktivitást is beszéddé fordítani, a kutatók olyan epilepsziás betegek segítségét kérték, hogy rendszeresen műtéteken essenek át. A műtétek során így alkalom nyílt arra, hogy a betegek agyi aktivitását közvetlenebbül mérjék, amíg rögzített beszélgetéseket hallgattattak velük.

Ezután a betegeket arra kérték, hogy felsorolt számokat hallgassanak, amíg az agyi aktivitásukat már célirányosabban rögzítették a korábban gyűjtött adatok segítségével és a vokóderrel hanggá alakították. A vokóder által generált hangot ezután egy kifejezetten erre a célra létrehozott neurális hálózat tisztította meg és alakított érthetőbb beszéddé.

Mindennek az eredménye egy gépies hang volt, ami megközelítőleg 75 százalékos pontossággal ismételte meg a betegek által hallott számokat. Ez még nem hangzik túl soknak, de ez lényeges előrelépés a korábban használt módszerekhez képest.

A kutatás következő lépéseinél már nem csak egyszerű számokat, hanem összetett mondatok újraalkotását is letesztelik majd, amíg az emberek által elképzelt szavak beszéddé alakítása is a tervek között van.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.