Egy új technológiával ismeretlen anyagú falakon is átláthatunk

A Duke Egyetem kidolgoztak egy módszert, amivel képesek átlátni a falakon a mikrohullámú sugarak frekvenciájának egy keskeny tartományának felhasználásával anélkül, hogy bármit is tudnának a falak összetételéről. A biztonsági rendszerek terén való lehetséges felhasználás mellett a kutatók úgy gondolják, hogy az elmélet egy olcsó berendezéshez vezethet majd, amivel az építő munkások könnyen megtalálhatják a falakban húzó csöveket és vezetékeket.

“A legtöbb olyan technológia, amikkel át tudunk nézni a falakon, széles frekvenciatartományt használ, ami drágává teszi,” mondta Daniel Marks, a Duke villamos és számítástechnikai mérnök docense. “A felbontásuk sem túl jó. Így amíg elfogadhatóak arra, hogy lássuk egy ember hogyan mozog a fal másik oldalán, addig szörnyűek a vezetékek vagy vezetők megtalálására.”

Ezen felül a jelenlegi módszerek jelentős részének bevetéséhez ismerni kell a fal anyagát is mielőtt még megpróbálnának átnézni rajta. Ez lehetővé teszi a szoftverek számára, hogy előrejelezze a falak hogyan fognak hatni az áthaladó hullámokra és így el tudja különíteni a vízhangokat és torzulásokat a keresett szilárd tárgyaktól.

Ezzel szemben az új tanulmányban a kutatók a fal szimmetriáját használják ki.

Mivel a falak általánosan laposan és minden irányban egyenletesek, ezért szimmetrikusan torzítják a hullámokat. Az új technológia ezt a szimmetriát használja fel a működéséhez.

“Írtunk egy algoritmus, ami részekre osztja az adatokat – egyre, ami megmutatja a körkörös szimmetriát és egy másikra, ami nem,” mondta Okan Yurduseven, a kutatásban részt vevő mérnök. “Azokra az adatokra vagyunk kíváncsiak amiknek nincs szimmetriája.”

A technológia mindössze egy frekvenciát használ a letapogatásra, mivel ezzel megszabadulnak több a fal által keltett interferenciával és így a berendezés ára is alacsonyabb maradhat. Ehhez a szűk tartományhoz való ragaszkodás azt is jelenti hogy a berendezés kevésbé zavarja a más célokra – főleg telekommunikáció – használt eszközöket, mint a WiFi-k, a mobil telefonok vagy éppen a Bluetooth-os készülékek.

A kutatók egy prototípust is elkészítettek, hogy a laborba is meg tudják vizsgálni annak működését, különböző anyagokból készülő falak és tárgyak esetén – amikkel normális esetben találkoznának. Az első felvételeket követően még nehéz volt megállapítaniuk, hogy pontosan mit is látnak, viszont a szimmetrikus mintázatok eltávolítása után már felismerhetővé váltak a falak mögötti tárgyak.

“Az elképzelésünk szerint a technika kombinálható egy gépi látás rendszerrel, amit akárki végighúzhat a fal mentén, hogy megnézze mi van benne,” mondta Marks. “Úgy gondoljuk, hogy a technológia ára és érzékenysége miatt hatással lehet a piacra.”

Forrás: osapublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.