Egy új vegyület csatlakozhat az elhízás és a cukorbetegség elleni küzdelemhez

A Pszichiátriai Max Planck Intézet kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy az izomszövetekben a stressz fehérjék elősegítik a cukorbetegség kialakulását. Ez a felfedezés teljesen új kezelési eljárásokhoz is vezethet majd.

Már egy ideje tudták, hogy a FKBP51 nevű fehérjének köze van a depresszióhoz és a szorongásos betegségekhez. A fehérjének a stressz rendszer szabályozásában van szerepe, aminek a hibás működése során mentális betegségek alakulhatnak ki. Az intézet kutatói azonban most felfedezték a fehérje egy új meglepő szerepét. A fehérje egy molekuláris kapcsolatot teremt a stresszt szabályozó rendszer és a test anyagcsere folyamatai között.

“Az FKBP51 hatással van az izomszövetek jelző útvonalára, ami nagy méretű kalória bevitel esetén glükóz intolerancia kialakulásához vezet, ami a kettes típusú cukorbetegség fő indikátora,” mondta Mathias Schmidt a projekt vezetője.

A nagy zsírtartalmú egészségtelen étrend ezért stressznek teszi ki a testünk és hogyha az átlagosnál több FKBP51 fehérje termelődik az izmokban, akkor csökken az izmok glükóz elnyelő képessége – és ennek következtében elhízás és cukorbetegség alakulhat ki.

Azonban ha az FKBP51 fehérjét blokkolják, akkor nem alakul ki cukorbetegség, még akkor sem ha túl magas a kalóriabevitel vagy a test nagy stressznek van kitéve. A kevesebb FKBP51, az izomszövetek glükóz toleranciájának csökkenését okozza ami az egészséges anyagcsere fenntartásához vezet.

Max Planck Intézetnél már kifejlesztettek olyan vegyületeket, amik képesek a fehérje gyógyászati blokkolására. A vegyületeknek azonban további fejlesztéseken kell átesniük, hogy elindulhassanak a klinikai vizsgálatuk.

“Ezek a felfedezések teljesen új kezelési megközelítést tehetnek elérhetővé a cukorbetegséggel és más anyagcsere betegségekkel szemben,” mondta Alon Chen, a Pszichiátriai Max Planck Intézet igazgatója.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.