Egy új vegyület megállíthatja a rák terjedését

A rák elleni harc a rákos sejtek elpusztításáról szól, azonban az onkológusok jól tudják, hogy a rákos sejtek terjedésének meggátolása is hasonlóan fontos lehet. Egy új tanulmány szerint lehetséges lehet a daganatos sejtek helyhez kötése – és később a célzott felszámolásuk.

Jelenleg a rák elleni kezelési módok jelentős többsége a rákos sejtek elpusztítása körül forog, amíg máig nem fejlesztettek ki olyan terápiát, ami a rákos sejtek mozgásának a meggátolását célozná. A kutatók elmondása szerint a legtöbb rákfajtánál – például mell, prosztata, tüdő és vastagbél rák -, hogyha a rákot még azelőtt felfedezik, hogy az elkezdene terjedni, a betegség túlélése szinte biztosra vehető. Viszont, hogyha azután fedezik fel a rákot, hogy az már az egész testben szétterjedt, akkor a betegség szinte mindig halálos végkimenetelű – a kérdés csak az, hogy mennyire tudják meghosszabbítani a beteg életét. Így jól látszik, hogy a rákos sejtek mozgása élet-halál kérdés.

Emiatt az Oregon Egészségtudományi Egyetem csapata a már több évtizede folyó kutatásának középpontjába a rákos sejtek mozgását helyezte. Még 2011-ben a kutatócsapat a Northwestern Egyetem vegyészeivel közreműködve felfedezett egy gyógyszert, amellyel megakadályozható a rákos sejtek mozgása. A legújabb tanulmányuk leírja, hogy a még csak KBU2046 néven emlegetett vegyület hogyan működött négy emberi rákos sejt modell esetében – mell-, prosztata-, vastagbél- és tüdőrák.

A vegyészekkel kiegészült kutatócsapat célja az volt, hogy megtalálják azt a tökéletes gyógyszert, ami csak és kizárólag a rákos sejtekre fejti ki a mozgás korlátozó hatását, amíg a többi egészséges sejtet érintetlenül hagyja.

Megállítani a rákos sejteket

A legújabb kutatásban a meglévő két csapat mellet a kínai Xiamen és az amerikai Chicago és Washington Egyetemek is részt vettek. Ez a széleskörű szakterületeket lefedő csapat képes volt azonosítani, hogy milyen technológiákra van szükség a kutatáshoz és képes volt kifejleszteni új technológiákat is.

A molekulákat a Northwestern NewCures kutatórészlege hozta létre, akik olyan vegyületeket kerestek, melyek képesek korlátozni a daganatos sejtek mozgását és emellett kevés mellékhatással rendelkeznek. Ezeket a vegyületeket ezután a többi kutatócsapat vizsgált meg, emberektől vett rákos sejteken is.

Ez a gyógyszer fejlesztési folyamat a folyamatos finomításról szólt. “Elkezdtük egy olyan vegyi anyaggal, amely megakadályozta a sejtek mozgását, aztán tovább finomítottuk, amíg tökéletesen meg nem állította a sejteket mellékhatások nélkül. Csak a daganatos sejtekre van hatással, így a többi egészséges sejt biztonságban van.” mondta Bergan.

A gyógyszer úgy működik, hogy a sejteket ’tisztító’ hősokk fehérjékre fejti ki hatását, amelyek megállítják a rákos sejtek mozgását, amíg más sejtekre vagy fehérjékre nincsenek hatással. Ez egy rendkívül szokatlan és egyedi megközelítés, amit a kutatócsapatok több év alatt dolgoztak ki.

A kutatás fő célja természetesen, nem meglepő módon az embereken is alkalmazható kezelési módszer létrehozása, ami segíthet megfékezni a rák korai szakaszában lévő betegeknél a daganatok terjedését és ezzel megelőzve a betegség végső stádiumba lépését. A gyógyszert eddig még embereken nem tesztelték és a kutatók szerint ez két év munkát és megközelítőleg 5 millió dollárnyi támogatást emészt majd fel. Így a kutatók jelenleg a kutatási pénzekre pályáznak illetve gyűjtéseket szerveztek, amíg ezek mellet elkezdtek dolgozni a klinikai vizsgálatokhoz szükséges papírmunkán is.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.