Egy új vegyület segítségével UV nélkül is lebarnulhat valaki

Egy új gyógyszer a bőrre kenve feljavítja a melanin termelését és a bőrrák ellen is védelmet nyújthat.

Az eumelanin néven ismert melanin típus besötétíti a bőrszínt és védelmet nyújt a sejteknek az UV fény okozta sérülések ellen, azonban a gyógyszer ami egereknél megnövelte a termelését, problémákba ütközött az emberekre való átültetésnél, mivel a szer nem volt képes áthatolni a bőrön.

David Fisher, a Massachusetts Általános Kórháztól, munkatársaival alternatív módszerek után kutatott a probléma megoldására. A csapat egy olyan vegyületre fókuszál ami meggátolja a SIK – egy fehérje, aminek a pigmentszintézis elnyomásában van szerepe – működését. Az egyik ilyen vegyület képes volt fokozni az eumelanin termelését azoknál az egereknél, melyeknek a pigment termelése egy genetikai mutáció miatt az átlagnál alacsonyabb volt.

Hogy elérjék, hogy a vegyület képes legyen áthatolni a bőrön a kutatók egy olyan SIK inhibitort dolgoztak ki, ami kis mérete és lipidekben való oldhatósága miatt jó esélyekkel hatol át az emberi bőrön. A tudósok azt remélik hogy a szer naptejekkel együtt használva nagyobb védelmet nyújt majd a bőrrák és a leégés ellen.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.