Kategóriák Egészség

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket mozgás nélkül is elérni?

A Michigan Medicine kutatói most egy új természetesen is előforduló fehérje osztályt fedeztek fel – a szesztrineket -, amelyek kísérleti legyeknél és egereknél képesek voltak az edzés pozitív hatásainak le-utánzására. A felfedezés a szakértők szerint segíthet többek között az öregedés vagy más egészségügyi probléma miatt bekövetkező izomsorvadás megelőzésében és kelésében is.

Korábbi kutatások már demonstrálták, hogy intenzív mozgás után szesztrinek halmozódnak fel az izmokban. Viszont a fehérjék szerepéről ekkor még keveset lehetett tudni. Ennek felderítéséhez a kutatók először legyeket ösztönöztek edzésre, kihasználva természetes ösztönüket a csövekből való kimászásra, amivel a Detroit Egyetem csapata egyfajta “légy mókuskereket” készített. A kísérletek során a legyeket három hétig edzették a mókuskerékkel, majd összevetették ennek hatásait a két vizsgált csoport között. Az egyik csoport normális legyeket tartalmazott, amíg a másik egyedeit genetikailag módosították, hogy képtelenek legyenek a szesztrin előállítására.

Az eredmények szerint a legyek 4-6 órán át voltak képesek mászni a mókuskerékben. A normális legyek ideje az idő előrehaladtával javul, amíg a szesztrin előállítására képtelen legyeknél változatlan maradt. Ezután a normális legyeknél túlműködésre késztették a szesztrin termelésben szerepet játszó géneket. Ez azt eredményezte, hogy ezek a legyek edzés nélkül túlteljesítették társaikat – és az edzéssel ezen felül nem értek el további javulást.

További egereken végzet kísérletek szerint a szesztrin nem csak az állóképességen, hanem a keringésen és a légzésen is javított, amíg zsírt is égetett – hasonlóan a valódi mozgáshoz.

Mindez alapján a kutatók azzal az elmélettel álltak elő, hogy a fehérjének különböző más biológiai útvonalak szabályozásába lehet szerepe és ezek az útvonalak hatása az edzés pozitív hatásai.

Az eredményekhez a spanyol Pompeu Fabra Egyetem kutatói is hozzájárultak, akik arra jutottak, hogy a fehérje képes megakadályozni, hogy az immobilizált izmok leépüljenek – például egy begipszelt lábban.

A csapat szerint még azonban nem jött el a szesztrin kora, mivel nagyobb molekulákról van szó ezért a megfelelő izmokhoz történő eljuttatásuk nehezebb feladat. A jövőben ezt kisebb moduláló molekulák segítségével tervezik megoldani, melynek lehetséges mellékhatásait viszont részletesen meg kell vizsgálni mielőtt valódi kezelésként lenne belőlük.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom