Kategóriák Ember

Egy videojáték béta tesztje megmutathatja hogyan reagálnánk a világvégére

Gondolkodtatok már azon, hogy mit tennétek ha közel lenne a világvége? A játékosok viselkedése egy videojátékban bepillantást nyújthat, hogy a közelgő apokalipszis hogyan befolyásolja az emberek viselkedését.

A kutató csapat az ArcheAge nevű masszív többjátékos online szerepjáték (MMORPG) béta tesztjén felmérte, hogyan viselkednek a játékosok. A játékosok az elejétől fogva tudták hogy a 11 hetes teszt után minden karakterük és teljesítményük törlésre kerül. Ez azt jelentette hogy a kutatók megfigyelhették hogyan változik a viselkedés a virtuális világ végének a közeledésével.

Az ArcheAge-et, az XL Games stúdió készítette, és tökéletes lehetőséget ad a viselkedésminták vizsgálatára, mivel a játék egy nyílt világú “sandbox”. Ez azt jelenti hogy az embereknek nagy szabadsága van a virtuális világ felfedezésében ahelyett, hogy ezt lineáris módon kellene végrehajtaniuk. Az ArcheAge-ben a játékosok építhetnek házakat, tarthatnak bulikat, szakmát tanulhatnak, pénzt költhetnek, karakterekkel végezhetnek és előrébb kerülhetnek a játék igen összetett céh rendszerében.

A kutatók anonim módon vizsgáltak összesen 270 millió gyűjtött cselekedetet. Néhány kiugró esettől eltekintve a játékosok nem kezdtek értelmetlen gyilkolásba vagy váltak antiszociálissá a világ vége közeledésével. Épp ellenkezőleg, pont hogy szociálisabban kezdtek viselkedni.

“Többet beszélgettek, több időt töltöttek egymással,” mondta Jeremy Blackburn, a csapat egyik kutatója.

Általánosan a játékosok félredobták a karakterük fejlesztését és a küldetések teljesítését. “Az emberek nem zuhannak a mélybe csak nem aggódnak tovább a jövő miatt,” mondta Blackburn.

Almafák a világ végén

“Ez teljesen érthető,” mondta Dmitri Williams, a Dél Kalifornia Egyetemről, aki a videojátékok hatását vizsgálja. “Nagy különbség van aközött hogy az ember úgy ültet el egy almafát, hogy tudja hogy meg fog halni, de a gyerekei még élvezhetik a fa gyümölcsit és aközött hogy a világ véget ér és nem marad meg sem az almafa se senki más.”

Azonban a viselkedés vizsgálata határokba ütközik a virtuális világban, mivel a valódi életben lehetséges cselekedetek csupán egy része érhető el. Például korábbi munkák hasonlóságot fedeztek fel a virtuális és a valódi gazdaság között, viszont amikor egy “virtuális járvány” jelent meg a World of Warcraft-ban, a játékosok szándékosan kezdték megfertőzni egymást, amit a valódi beteg emberek nem tennének.

Mindazonáltal, a virtuális világnak mégis van egy nagy előnye a kutatók számára: a valódi életben nincs Armageddon, amit vizsgálhatnának.

“Ez rendkívül nagy erőt és irányíthatóságot jelent,” mondta Williams. “Egy nagyon menő eszköz lehet a kutatásra.”

A következőkben Blackburn azt tervezi hogy az ArcheAge segítségével az ítélethozatalt veszi górcső alá. Vizsgálni fogják majd a játék kifinomult igazságszolgáltatási rendszerét (ami a béta tesztben még nem volt benne maradéktalanul) és játékosok által alkotott bíróságokat, büntetéseket és a börtönbüntetések kiszabását is.

Forrás: arxiv.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.