Egy vírus képes újraprogramozni a planktonokat

Az óceáni planktonokat megfertőző vírusok képesek újraprogramozni a sejteket és megváltoztatni, hogy azok hogyan veszik fel a tápanyagokat – ezzel megváltoztatva az óceánok szén elraktározási képességét.

Az Exeter Egyetem kutatói megvizsgálták az OTV6, fitoplanktonokat (növény szerű mikrobák amik a tenger felszínéhez közel lebegnek) fertőző vírus DNS-ét. A vírus a planktonoktól lopott bizonyos géneket, aminek az a meglepő hatása, hogy a fertőzött planktonok egészen addig amíg a vírusfertőzés nem végzett velük, hatékonyabban voltak képesek felvenni bizonyos tápanyagokat.

A bolygón lévő szén nagy része az óceánokban van. Ez annak köszönhető, hogy az alga az életciklusa végén lesüllyed az óceán fenekére. A tanulmány egy új részletét mutatja be ennek a folyamatnak.

“A rendelkezésre álló vitaminok és tápanyagok határozzák meg, hogy hogyan működnek a fitoplanktonok,” mondta Thomas Richards, az Exeter Egyetemtől.“Megmutattuk, hogy a vírus újraprogramozza a fitoplankton tápanyag-felvételét, ami hatással van a növekedésükre és valószínűleg a szén-dioxid felvevőképességükre is. A vírussal rendelkező sejtek rövid távon versenyképesebbek. Ez a vírus szaporodása szempontjából is előnyös – és amikor a vírus készen áll, végez a sejttel és vírusokat enged szabadon ezzel másokat megfertőzve.”

A vírusok általánosan megváltoztatják az általuk megfertőzött sejtek funkcióját, ami jelen esetben a mód ahogy a fitoplanktonok felveszik az ammóniát – ami fontos nitrogén forrás a tengeri planktonoknak.

“Ez azért fontos mert a nitrogén hozzáférhetősége gyakran határt szab a fitoplanktonok növekedésének,” mondta Adam Monier, szintén az Exeter Egyetemről. “A felfedezésünk megmutatja, hogy egy vírus felhasználva a fitoplanktonoktól lopott géneket képes irányítani a megfertőzött fitoplanktonok tápanyagfelvételét. Ezeknek az eredményeknek fontos szerepe van abban, hogy jobban megértsük a vírusok manipulációja hogyan hat a fitoplanktonok öko és fiziológiájára és a tengeri tápanyag körforgásra.”

A vírusok nagyon nagy mennyiségben vannak jelen a vízben, de aránylag kevésbé ismert a módszer ahogyan gazdatestről gazdatestre vándorolnak. Ezért keveset tudunk arról is, hogy milyen hatást gyakorolnak az ökoszisztémára.

Forrás: pnas.org | Kép

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.