Egy zöldebb út a vaníliához

Több ezer ételnek van vanília íze, de ne hagyjuk hogy az érzékszerveink becsapjanak minket; az esetek 99%-ában ez csupán mesterséges vanília. Ez azért van mert az aromás babok hírhedten drágák, mivel minden virágot kézzel kell beporozni. A vanília elsődleges összetevője a vanillin, ami a laborban is előállítható, de ez a folyamat nagyon alacsony hatásfokú és a melléktermékként létrejövő szennyvíztől csak kezelés után lehet megszabadulni.

A kutatók most egy új környezet-barátabb módszerrel kísérleteznek a vanillin előállítására. Egy új katalizátort dolgoztak ki- ami elterjedt elemekből áll (szilikon és réz)  – , amivel hatásosan kivonható a vanillin a többi összetevő közül egyszerű forró vizes kezelés során.

A csapat azt is megmutatta, hogy ezt az új katalizátort akár 4-szer újra fel lehet használni mire hatásfoka csökkenni kezdene, nem úgy mint a régi katalizátorok esetében. Az új technika ezen felül nem termel rendkívül magas pH-jú szennyvizet melléktermékként, amit tipikusan sósavval kell kezelni mielőtt visszajuttatnák a környezetbe.

A kutatók eddig még csak pár grammnyi folyékony vanillint állítottak elő az új technikával a működésének bizonyítására, azonban a számításaik alapján a módszer költséghatékony módon átültethető nagyüzemi szintekre is.

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.