Egyiptomi múmiákon találták meg a legöregebb figuratív tetoválásokat

Egy európai kutatócsapat tetoválásokat talált a British Museum lévő két múmián, ezzel ezek a maradványok a legkorábbi példái a figuratív tetoválásoknak. Tanulmányukban a kutatók leírják, hogyan vizsgálták meg a múmiák tartósított bőrén lévő fekete foltokat.

A ma már a British Múzeumban nyugvó múmiákat – az egyikük egy a nő, a másik egy férfi – több mint egy évszázaddal ezelőtt fedezték fel Gebelein, ősi egyiptomi város romjainál és egy kiállítás részeként kerültek Angliába. A kutatásukban a régészek most arra voltak kíváncsiak, hogy mik lehetnek a múmiák bőrén látott sötét foltok. Amikor a kutatók infravörös fénnyel világították meg a foltokat, különböző mintákat figyeltek meg.

A fény segítségével meghatározták, hogy a férfi múmia felkarján egy sörényes juh és szarvakkal rendelkező vad bikát ábrázoló tetoválás volt, és a női múmia vállai S alakú mintákat figyeltek meg – ami a rituáléknál használt pálcákra hasonlít. Közelebbi vizsgálatok megmutatták, hogy a minták már csak a bőr alatt őrizték meg eredeti alakjukat és az elkészítésükhöz valószínűleg hamut és vagy csontból vagy bronzból készült tűket használtak.

A legöregebb tetoválás rekordját még továbbra is Ötzi tartja, azonban az ő tetoválásai pusztán geometriai alakzatok és nem tárgyak vagy állatok voltak mint a most felfedezett tetoválások, amik a maguk 5000 éves korával nagyjából ezer évvel rávernek a korábbi legöregebb figuratív tetoválásra.

A rekord megdöntése mellet a felfedezés, arra is rávilágít, hogy az eddigi elképzelésekkel szemben nem csak a nőknek voltak tetoválásai ebben az időben. A tetoválások típusa ezen felül a céljukra is utal – az erős állatok, mint a bika, erőt és bátorságot sugallnak, a nőn lévő pálcákat általában nők használták a rituálék alatt és ezért a tetoválásnak vallásos jelentősége lehetett. A kutatók szerint ezen felül az ősi kultúrákban a tetoválások elsődlegesen státusszimbólumok lehettek

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.