Egymás körül keringő szupermasszív fekete lyukakat fedeztek fel

Először sikerült megfigyelni és lemérni két, a Földtől több százmilliárd fényévre lévő szupermasszív fekete lyukat. A felfedezés az Új Mexikó Egyetem csillagászainak köszönhető, akik már évtizedek óta dolgoznak a felfedezésen.

“Már hosszú ideje figyeljük az űrt, hogy találjunk egy keringő szupermasszív fekete lyuk párt, amelyek két galaxis egyesülése során kerültek közel egymáshoz,” mondta Greg Taylor, az UNM professzora. “Annak ellenére, hogy az elképzelések szerint ennek kell történnie, eddig még senki nem látott ilyet.”

2016-ban a LIGO projekt, melyben az UNM tudósai is részt vettek, sikeresen megmutatta a gravitációs hullámok létezését, ezzel bizonyítva Einstein 100 éves feltevését és lenyűgözve a tudományos közösséget. Ezeket a gravitációs hullámokat, két nagyjából 30 nap tömegű fekete lyuk ütközése keltette. Ennek köszönhetően a tudósok pontosabban tudják már, hogy mi vezet a szupermasszív fekete lyukak egyesüléséhez és egyre többet tudnak a galaxis evolúciójáról és a fekete lyukak szerepéről

A VLBA (Very Long Baseline Array) rendszer felhasználásával, ami összesen 10, az USA különböző pontjain lévő rádióteleszkópból tevődik össze, képesek voltak megfigyelni a szupermaszív fekete lyukak által kibocsátott rádió jeleket. A kutatók miután elég időt töltöttek az adatok összegyűjtésével képesek voltak igazolni, hogy a létezik két olyan fekete lyuk, ami egymás körül kering.

“Amikor Dr. Taylor odaadta ezeket az adatokat, még csak éppen a képkészítés és megértés alapjait tanultam,” mondta Karishma Bansal, a tanulmány szerzője. “És, amikor rájöttem hogy az adatok egészen 2003-ig visszanyúlnak, ábrázoltuk őket és rájöttünk hogy egymás körül keringenek.”

Az eredmények több mint 20 év munkáját dicsérik és azt a lenyűgöző teljesítményt, hogy a kutatók képesek voltak ilyen nagy távolságból is ennyire pontos méréseket végezni. A Földtől nagyjából 750 millió fényévre lévő 0402+379 nevű galaxisban a fekete lyukak éppen ideális távolságra vannak egymástól és galaxis is a Földtől, hogy a kutatók képesek legyenek a megfigyelésükre.

A tudósok szerint a keringő szupermaszív fekete lyukak össztömege elérheti a Nap tömegének a 15 milliárdszorosát. A fekete lyukak lenyűgözően hatalmas mérete miatt 24000 évre van szükségük egymás megkerülésére, így a tudósok a több mint tízéves megfigyelési időszak alatt még a semmilyen görbületet sem voltak képesek megfigyelni a pályájukon.

Amíg a felfedezés technikailag is hatalmas vívmány, a tudósok szerint a felfedezés még sokat taníthat nekünk az univerzumról, pontosabban a galaxisok keletkezéséről és lehetséges jövőjéről.

“A kettős csillagok keringése lenyűgöző betekintést enged a csillagokba,” mondta Bob Zavala, az USA Haditengerészeti Obszervatóriumának csillagásza. “Most már ehhez hasonló technikákkal képesek lehetünk pontosabban megérteni a szupermaszív fekete lyukakat és a galaxisokat, amikben helyet foglalnak.”

A két fekete lyuk közötti interakciók további megfigyelésével a saját galaxisunk jövőjét is előrevetíthetjük. Jelenleg az Androméda galaxis, aminek a központjában szintén egy szupermaszív fekete lyuk van, a Tejútrendszer felé tart, így a tudósok által megfigyelt események akár a mi galaxisunkba is megtörténhetnek egy pár milliárd év múlva.

“A szupermasszív fekete lyukak jelentős hatást gyakorolnak a körülöttük lévő csillagokra és a galaxis növekedésére és fejlődésére,” mondta Taylor. “Így az egyesülésük hatásainak megértése, fontos lehet az univerzumra nézve is.”

A csapat 3-4 éven belül a tervek szerint megismétli a méréseket, hogy az addigi mozgással igazolja a feltevését.

Forrás: iopscience.iop.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. Már többször kifejtette: a “szupermasszív” megjelölés helytelen! Az angolban a mass szó tömeget jelent. Ezt fordítják “masszívnak”, ami a magyarban mást jelent. A helyes fordítás a”nagytömegű” vagy “hatalmas tömegű” lenne.

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.