Kategóriák Természet

Egyre gyorsabban mozog az északi mágneses sark

Már nem ott van észak mint egykoron. Az északi mágneses sark az elmúlt évtizedekben annyira elmozdult, hogy a tudósok szerint a használata már nem teszi lehetővé a pontos navigációt.

A kutatók ezért bemutattak egy előrejelzést, ami azt taglalja, hogy egy év távlatában melyik irányba és milyen mértékben mozdul majd el a pont.

A felmérések szerint az északi mágneses sark évente megközelítőleg 55 kilométert mozdult el és a kanadai sarkvidék irányából Szibéria felé haladt.

A sarkpont helyének váltakozása megzavarhatja a sarkpontot helyét használó okos-készülékeket és más elektronikai berendezéseket, amíg a légi és a vízi navigációt is megnehezítheti – ahol vésztartalékként szolgálnak a hagyományos sarkponton alapuló módszerek. A jelenség a GPS navigációra nincs hatással, mivel a módszerhez használt műholdak nem függenek az északi sark irányának pontos ismeretétől.

Továbbá az északi mágneses sark változása a katonaság és az űrügynökségeknek is fejtörést okozhat, amíg repterek kifutóinak nevét is átírhatja – például még 2009-ben az alaszkai Fairbanks reptér 1L-19R nevű kifutóját 2L-20R-re módosították.

Általában az északi mágneses sark helyének hivatalos módosítását végző szervek minden öt évben teszik közzé a változást, viszont most idő előtt jelentkeztek a sarkpont gyors vándorlása miatt.

Az északi mágneses sarkpont helyét először 1831-ben rögzítették, ami akkor még a kanadai sarkvidék területéhez tartozott, viszont azóta megközelítőleg 2300 kilométert haladt Szibéria irányába, amíg az évenkénti változása 15 km per évről 55 km per évre növekedett.

A problémát a Föld magját körülvevő folyékony rétegben bekövetkező turbulencia okozza. A réteg azért fontos mivel a benne lévő hatalmas mennyiségű vas és nikkel mozgása hozza létre bolygónk mágneses mezejét.

Amíg az északi sark egyre gyorsabban mozog addig a déli sarkon nem figyeltek meg hasonló változást. A szakértők szerint viszont általánosan megfigyelhető, hogy a mágneses mező egyre gyengül, ami annak a jele, hogy idővel megfordulhat a bolygó polaritása – ami legutóbb megközelítőleg 780 000 éve következett be – a kérdés csak az, hogy mikor? Azonban a megfordulást se úgy kell elképzelnünk, hogy mondjuk egy pillanat alatt hirtelen helyet cserél a két pólus, hanem a változás a szakértők szerint akár több ezer évbe is telhet.

Kutatók szerint a változás azokra a vándor madarakra és más állatfajokra lehet kiemelten negatív hatással, amik navigációjukhoz szintén a mágneses mezőt használják, amíg a folyamatos gyengülés számunkra is problémákat okozhat – kiemelten a repülésben. Ezen felül mivel a mágneses mező védelmet biztosít a Földet érő sugárzás egy része elől így a gyengülésnek egészségügyi következményei is lehetnek.

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.