Kategóriák Természet

Egyre gyorsabban mozog az északi mágneses sark

Már nem ott van észak mint egykoron. Az északi mágneses sark az elmúlt évtizedekben annyira elmozdult, hogy a tudósok szerint a használata már nem teszi lehetővé a pontos navigációt.

A kutatók ezért bemutattak egy előrejelzést, ami azt taglalja, hogy egy év távlatában melyik irányba és milyen mértékben mozdul majd el a pont.

A felmérések szerint az északi mágneses sark évente megközelítőleg 55 kilométert mozdult el és a kanadai sarkvidék irányából Szibéria felé haladt.

A sarkpont helyének váltakozása megzavarhatja a sarkpontot helyét használó okos-készülékeket és más elektronikai berendezéseket, amíg a légi és a vízi navigációt is megnehezítheti – ahol vésztartalékként szolgálnak a hagyományos sarkponton alapuló módszerek. A jelenség a GPS navigációra nincs hatással, mivel a módszerhez használt műholdak nem függenek az északi sark irányának pontos ismeretétől.

Továbbá az északi mágneses sark változása a katonaság és az űrügynökségeknek is fejtörést okozhat, amíg repterek kifutóinak nevét is átírhatja – például még 2009-ben az alaszkai Fairbanks reptér 1L-19R nevű kifutóját 2L-20R-re módosították.

Általában az északi mágneses sark helyének hivatalos módosítását végző szervek minden öt évben teszik közzé a változást, viszont most idő előtt jelentkeztek a sarkpont gyors vándorlása miatt.

Az északi mágneses sarkpont helyét először 1831-ben rögzítették, ami akkor még a kanadai sarkvidék területéhez tartozott, viszont azóta megközelítőleg 2300 kilométert haladt Szibéria irányába, amíg az évenkénti változása 15 km per évről 55 km per évre növekedett.

A problémát a Föld magját körülvevő folyékony rétegben bekövetkező turbulencia okozza. A réteg azért fontos mivel a benne lévő hatalmas mennyiségű vas és nikkel mozgása hozza létre bolygónk mágneses mezejét.

Amíg az északi sark egyre gyorsabban mozog addig a déli sarkon nem figyeltek meg hasonló változást. A szakértők szerint viszont általánosan megfigyelhető, hogy a mágneses mező egyre gyengül, ami annak a jele, hogy idővel megfordulhat a bolygó polaritása – ami legutóbb megközelítőleg 780 000 éve következett be – a kérdés csak az, hogy mikor? Azonban a megfordulást se úgy kell elképzelnünk, hogy mondjuk egy pillanat alatt hirtelen helyet cserél a két pólus, hanem a változás a szakértők szerint akár több ezer évbe is telhet.

Kutatók szerint a változás azokra a vándor madarakra és más állatfajokra lehet kiemelten negatív hatással, amik navigációjukhoz szintén a mágneses mezőt használják, amíg a folyamatos gyengülés számunkra is problémákat okozhat – kiemelten a repülésben. Ezen felül mivel a mágneses mező védelmet biztosít a Földet érő sugárzás egy része elől így a gyengülésnek egészségügyi következményei is lehetnek.

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.