Egyre kevesebb az öreg hal a tengerekben

Nemcsak kevesebb hal van a tengerekben, hanem az öregebb halak aránya is lényegesen lecsökkent. Egy amerikai és európai halászatokat felölelő tanulmány szerint az öregebb halak populációja átlagosan 72%-al csökkent.

A kutatók összesen 63 halászat, 24-140 éves feljegyzéseit nézte át, hogy meghatározza a halak korának megoszlását. Ehhez rengeteg technikát vetettek be, köztük a halak fülében található “kövek” vizsgálatát is, amik a fákhoz hasonlóan évgyűrűket képeznek.

“Az új statisztikák szerint az öreg halak populációjának csökkenése 180%-al emelkedett,” mondta Lewis Barnett, a tanulmány vezető szerzője.

Bizonyos fajoknál, mint a csendes-óceáni tőkehal, a szürke tőkehal, a vörös csattogóhal és az atlanti tőkehal az öregebb egyedek száma 95%-al esett.

Egy 2010-es tanulmány, melynél 10 halászat adatait vizsgálták, még csak az öregek populációjának 25%-os eséséről számolt be. A mostani tanulmányhoz képest azonban ez a tanulmány nem becsülte meg a populáció összetételét a nagyméretű lehalászás előtti időkből. Ez a több évszázaddal ezelőtti populáció összehasonlítása a maival megmutatja menyire meredek az esés az öreg halak számában.

Az öreg halak számának csökkenése ugyan nem hangzik valami vészjóslóan – főleg mivel ezek a halak már túl lehetnek a szaporodási időszakukon – de ezzel szemben az öregebb halak a többihez képeset nagyobbak és ezért több utódot is hoznak a világra. Ezek a halak viselkedése rugalmasabb is, így jobban alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz.

Például az öregebb halak más időszakokban és helyeken szaporodnak, ezzel kiegyensúlyozva a rövidtávú környezeti változásokat, amelyek hatása lesújtó lehetne ezek az eltérések nélkül.

Azzal, hogy csak nagyon kevés ilyen egyed maradt meg, a hal populációk az összeomlás szélére kerülhetnek. Azonban még nem lehetetlen feladat visszaállítani az egyensúlyt és visszahozni a korok egészséges eloszlását.

Az egyik ilyen módszer az lehet, hogy bizonyos területeken beszüntetik a halászatot, ezzel esélyt adva a populáció stabilizálódására. Ezen felül a halászatok bevezethetnek egy új szabályozást aminél a minimális méret mellett a maximálisat is meghatározzák, ezzel megakadályozva az öreg halak túl halászatát.

A tengeri rezervátumok is segíthetnek – azonban ebből még nincs túl sok, ami  hosszú ideje működne. Korábbi kutatások szerint ezek a rezervátumok segítenek megőrizni a halak egészséges koreloszlását és a populáció genetikai változatossága is jobban megmarad – mindkettő fontos lehet a fajok megőrzésében.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..