Egyre közelebb kerül a kvantum kommunikáció

Két kvantum titkosításon és kvantum összefonódáson dolgozó kínai csapat elérte két további célját a kvantum alapú űrkommunikációs rendszer kiépítésében. Az első kísérletben az egyik csapat egy kvantum kulcsot küldött egy műholdról két földi bázisra. A második kísérletben a csapat összefonódott fotonokat küldött egy földi bázisról egy műholdra. Mindkét csapat tagjai több kínai intézet kutatóiból álltak össze.

Sokak szerint a kvantum alapú rendszerek lehetnek a következő nagy innováció a kommunikációs rendszerek felgyorsításában – és japán, amerikai és kínai csapatok dolgoznak rajta, hogy jobban megértsük az ilyen rendszerek készítését.

A témakör kutatói abban egyetértenek, hogy a nemzeti, nemzetközi és világ méretű kvantum rendszerek működéséhez legalább részben műholdakra van szükség, mivel a tradicionális üvegszálas megoldás túl sok interferenciának és adatvesztésnek van kitéve. A kvantum rendszerek elméleti szinten hackelés biztosak lehetnek mivel a használt kulcsok, amik az adatok megfejtéséhez szükségesek, természetüknél fogva elpusztulnak, ha megfigyelik őket.

Az új tanulmányban véghezvitték a második és harmadik célt – az első az összefonódott részecskék távolsági rekordjának a megdöntése volt – amit az ország Űr Méretű Kvantum Kísérletekért felelős tisztje határozott meg. A kísérletben a Micius műholdnak is szerepe volt – ami az első, kizárólag kvantum rendszerekkel való kísérletek céljából fellőtt műhold.

Az első csapat arról számolt be, hogy sikeresen küldtek el több kvantum kulcsot a műholdról két kínai földi bázisra – Xinglong és Nanshan. A küldési távolság 645 és 1200 kilométer között volt.

A második csapat arról számolt be, hogy sikeresen küldtek összefonódott részecskéket a kínai bázisról a műholdra. Ennél a kísérletnél azt akarták igazolni, hogy a folyamat megfordítható és úgy is végrehajtható.

Ezekkel a sikerekkel a kínai kutatók az élmezőnybe kerültek a kvantum rendszerek elkészítésében és többek között szemléltették, hogy az ország vezetői komolyan gondolják a világ első kvantum alapú kommunikációs rendszer megépítését a következő tíz évben.

Forrás: nature.com Kép: Shutterstock

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..